MENIU

Decizie ISTORICĂ în Statele Unite! Virginia, primul stat din sud care a abolit pedeapsa cu moartea

Statul Virginia a abolit pedeapsa cu moartea/sursa: pixabay

Virginia a devenit miercuri primul stat din fostul Sud segregaţionist care a abolit pedeapsa cu moartea. Acest stat deţine recordul numărului de execuţii pe teritoriul Statelor Unite, cu mai mult de 1.300 de-a lungul istoriei.

"Astăzi nu există loc pentru pedeapsa cu moartea în acest stat, în sud şi în această ţară", a declarat guvernatorul democrat Ralph Northam în cursul unei ceremonii la închisoarea din Greensville, unde au avut loc până acum execuţiile. Abolirea pedepsei cu moartea este ''ceea ce trebuie făcut'', a subliniat oficialul, citat de Agerpres.

Virginia se alătură altor 22 de state americane în care pedeapsa cu moartea a fost deja abolită, însă decizia sa este cu atât mai simbolică cu cât niciun stat din fostul Sud segregaţionist nu a făcut încă acest pas.

Guvernatorul Northam a subliniat istoria ''lungă şi complicată'' a Virginiei, unde ''rasismul şi discriminările din trecutul nostru se repetă astăzi în sistemul nostru'' judiciar.

Istoria execuțiilor în statul Virginia

Coloniştii europeni stabiliţi la Jamestown (Virginia) au pus în aplicare în 1608 ceea ce este considerată ca fiind prima execuţie pe teritoriu american, cel executat fiind un căpitan acuzat de spionaj. De atunci, Virginia a executat 1.391 de condamnaţi, conform Centrului de informare privind pedeapsa cu moartea (DPIC), mai mult decât orice alt teritoriu american. 

Mai multe articole despre:
Virginia pedeapsa cu moartea sua