Decizie în premieră: Spania investighează oficiali sirieni acuzaţi de tortură
Un tribunal spaniol a dispus o primă anchetă penală în cazul acţiunilor unor oficiali ai guvernului sirian din timpul războiului civil din Siria. Cazul implică o femeie cucetăţenie spaniolă, născută în Siria, care afirmă că fratele ei a fost torturat şi executat de către forţele de securitate siriene, în 2013.
Fotografiile care confirmă moartea şi presupusa tortură a celui în cauză au fost scoase ilegal din Siria de către un fotograf medico-legal. Avocaţii femeii susţin că presupusa crimă este un act de „terorism de stat”. Judecătorul Eloy Velasco a decis că Spania are competenţa de a investiga acuzaţiile împotriva a nouă membri ai forţelor siriene de securitate şi de informaţii, fiind prima dată când s-a luat o astfel de decizie.
Deoarece Amal Hag Hamdo Anfalis, sora decedatului, are naţionalitate spaniolă, iar rudele victimelor ucise în conflicte internaţionale sunt considerate şi ele victime, judecătorul Velasco a dat verdictul conform căruia Spania are dreptul să investigheze respectivele crime.
Fotografiile reprezentându-l pe fratele ei, un şofer de camion pe numele Abdul Hamdo, au făcut parte dintr-o tranşă mai mare de dovezi scoase ilegal din Damasc de către un fotograf cu numele de cod Cezar, în anul 2013.
Fotografiile sale, reprezentând 6.786 de oameni care au murit în detenţie, au fost confirmate de Human Rights Watch, ca fiind reale, după luni de cercetări.
Judecătorul Velasco i-a chemat să depună mărturie, atât pe Amal Anfalis, cât şi pe fotograful Cezar.
Curtea Penală Internaţională are competenţă generală privind crimele de război, deşi Siria nu este stat membru, afirmă BBC.