Decizie în cazul Hidroelectrica: Băieţii deştepti din energie, legitimaţi de Comisia Europeană
Hidroelectrica a practicat preţuri conforme cu cele din piaţă. Este concluzia la care a ajuns Comisia Europeană, în urma unei anchete. Decizia este surprinzătoare în contextul în care, acum trei ani, în 2012, Remus Borza, administratorul Hidroelectrica a denunţat contractele cu anumiţi comercianţi din energie. Motivul? Aceştia ar fi pagubit producătorul de energie din cauza preţurilor prea mici.
După o anchetă aprofundată, Comisia Europeană a transmis că toate contractele de furnizare a energiei încheiate de Hidroelectrica, producător deţinut de stat, cu unii comercianţi din domeniul energiei şi clienţi din industrie nu au implicat un ajutor de stat. Mai mult, aceste contracte au fost încheiate în condiţii de piaţă.
În privinţa influenţei pe care deciza o va avea în procesele deschise de aşa-numiţii "băieţi deştepţi" în instanţă împotriva denunţării contractelor....
"Din perspectiva celor 16 litigii care mai sunt pe rol din cele 75 cate au fost iniţial nu are niciuna relevanţă. Şi recursurile vor fi respinse", a afirmat Remus Borza, administrator judiciar Hidroelectrica.
Pe fond, toate aceste procese au fost pierdute a doua oară. Ele s-au mai judecat o dată în perioada 2011-2012. Au fost respinse pe excepţie, iar ulterior, Curtea de Apel a trasat acele sentinţe cu trimitere spre judecare la Tribunalul Bucureşti. Pe de altă parte, specialiştii sunt de părere că...
"Dacă CE consideră că acele contracte, care au fost reclamate în mod normal la Bruxelles, au fost corecte, adică corect întocmite, fără ajutor, în condiţiile astea va urma o pierdere a proceselor una după alta şi se vor da penalizări. Deci Hidroelectrica, la ora asta, trebuie să plătească 1 miliard de euro", a spus Tudor Popescu, expert energie.
Această decizie vine după ce, acum 2 săptămâni, tot de la Bruxelles a venit o decizie care arăta că în contractele încheiate între Hidrolectrica şi Electrocentrale Deva, pe de o parte, şi de Hidroelectrica şi Termoelectrica, pe de altă parte, li se acorda acestor două companii un avantaj economic nejustificat, încălcându-se astfel normele UE privind ajutorul de stat.