MENIU

Decizie fără precedent! UE a interzis călătoriile din Africa de Sud din cauza tulpinii super-mutante COVID-19 - Omicron

Decizie fără precedent! UE a interzis călătoriile din Africa de Sud din cauza tulpinii super-mutante Omicron

Decizie fără precedent în Uniunea Europeană în fața noii mutații a variantei sud-africane (Beta) identificate în această lună. 

Toate statele Uniunii Europene au interzis călătoriile din sudul Africii pe fondul îngrijorărilor extreme provocate de super-tulpina COVID-19 Omicron în Belgia, inițial, depistată apoi și în alte state.

Consiliul UE a decis ca să fie suspendate toate zborurile spre țările sud-africane afectate de focarul cu noua mutație a coronavirusului care provoacă îngrijorări - B.1.1.529, denumită de OMS Omicron.

OMS a stabilit cum se va numi noua variantă COVID din Africa de Sud. Vor face față vaccinurile noilor mutații?

Comitetul de experți în sănătate din toate cele 27 de state ale UE „a convenit asupra necesității de a activa frâna de urgență și de a impune restricții temporare asupra tuturor călătoriilor în UE din Africa de Sud”, a transmis președinția slovenă a Consiliului UE, potrivit DailyMail.

Restricțiile vor fi aplicate în Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer.

Se cere tuturor statelor să extindă testarea și carantinarea tuturor pasagerilor.

Ursula von der Leyen, președintele CE, a cerut deja vineri într-o declarație publică accelerarea vaccinării și a avertizat că noua super-mutație a coronavirusului, B.1.1.529, provenită din sudul Africii, poate duce la forme și mai îngrijorătoare ale virusului, care s-ar putea răspândi la nivel global în doar câteva luni.