Decizie fără precedent! Donald Trump, sub tirul UNESCO în conflictul cu Iranul
UNESCO reamintește Statelor Unite protecția bunurilor culturale în caz de conflict. Directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, a reamintit luni că Statele Unite au ratificat două convenţii care protejează bunurile culturale în caz de conflict, după ameninţări ale lui Donald Trump că armata SUA ar putea viza situri culturale iraniene, relatează Agerpres citând AFP şi Reuters.
Preşedintele american Donald Trump a ameninţat sâmbătă, într-o postare pe Twitter, că are în vedere 52 de situri „foarte importante pentru Iran şi cultura iraniană” dacă Teheranul va reacţiona militar pentru a răzbuna uciderea unuia dintre principalii săi comandanţi, Qassem Soleimani, şeful Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei.
Cifra 52 corespunde numărului americanilor care au fost luaţi ostatici timp de peste un an începând de la sfârşitul lui 1979 la ambasada SUA din Teheran.
Cu prilejul unei întâlniri cu ambasadorul iranian Ahmad Jalali, Audrey Azoulay a subliniat că SUA şi Iran au „ratificat cele două convenţii” - în 1954 şi 1972 - privind protecţia bunurilor culturale şi a patrimoniului mondial, potrivit unui comunicat al UNESCO.
„Convenţia din 1972 prevede în special că fiecare dintre statele părţi "se angajează să nu ia în mod deliberat nicio măsură susceptibilă să afecteze direct sau indirect patrimoniul cultural şi natural care este situat pe teritoriul altor state părţi la această convenţie"”, subliniază UNESCO.
Directoarea generală „a reamintit de asemenea termenii rezoluţiei Consiliului de Securitate 2347 adoptate în unanimitate în 2017, care condamnă actele de distrugere a patrimoniului cultural”, adaugă comunicatul.
Ameninţările lui Donald Trump au provocat reacţii de indignare inclusiv în SUA, unde experţi juridici, foşti diplomaţi şi membri ai opoziţiei democrate au invocat convenţii internaţionale şi legea americană pentru a denunţa perspectiva unor „crime de război”.
Iranul are pe teritoriul său circa 20 de situri introduse în patrimoniul mondial de UNESCO, printre care oraşul Bam sau bazarul vechi din Tabriz.
Liderul de la Casa Albă a amenințat Iranul cu riposte ferme asupra Iranului dacă va lovi orice țintă americană: Statele Unite vor riposta rapid,"poate într-o manieră disproporţionată", dacă Iranul loveşte orice ţintă sau persoană americană, a anunţat duminică, pe Twitter, preşedintele Donald Trump.
"Aceste postări media vor servi drept notificare către Congresul Statelor Unite; în cazul în care Iranul va lovi orice persoană sau ţintă aparţinând Statelor Unite, SUA vor răspunde rapid şi complet, poate într-o manieră disproporţionată. O astfel de notificare nu este necesară, dar este totuşi făcută!" a precizat Trump în postarea sa.
Luni, președintele american Donald Trump a scris pe Twitter, cu majuscule, că Iranul nu va avea niciodată o armă nucleară.
Duminică, Iranul anunțase că nu va mai respecta limitele privind purificarea uraniului stabilite prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri.
Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015. Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.
Forţele americane l-au ucis vineri pe liderul Forţei Quds, generalul Qassem Soleimani, într-un atac cu dronă. Moartea generalului iranian a stârnit un val de proteste şi de ameninţări din partea Teheranului.
Administraţia iraniană afirmă că va reveni la respectarea prevederilor Acordului nuclear din 2015 dacă Statele Unite anulează sancţiunile.