MENIU

Decizie DEFINITIVĂ: Puiu Popoviciu rămâne fără terenurile din Băneasa, care revin statului român

Puiu Popoviciu

Statul român va intra in posesia terenurilor din Băneasa ale lui Puiu Popoviciu! Înalta Curte a respins joi contestația omului de afaceri Puiu Popoviciu împotriva deciziei de confiscare a celor 224,6 de hectare din nordul Capitalei. Miliardarul este condamnat definitiv și plecat în Anglia, de unde urmează să fie extrădat.


Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins, definitiv, pe 14 mai 2020 contestația omului de afaceri Puiu Popoviciu împotriva deciziei de confiscare a celor 224 de hectare de teren din Băneasa. Pe această suprafață sunt construite Ambasada SUA si mai multe centre comerciale, cum ar fi Ikea, dar si blocuri de locuit. 

Astfel, statul român va intra in posesia terenurilor din nordul Capitalei cu o suprafață de 224,6 hectare.

Potrivit minutei ÎCCJ, a fost respinsă, „ca inadmisibilă, contestaţia la executare formulată de Biroul Executări Penale al Secţiei I Penale a Curţii de Apel Bucureşti, prin judecătorul delegat, împotriva sentinţei penale nr.267/F din data de 28 decembrie 2018 (decizia de confiscare – n.r.), pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr.4445/2/2016 (dosarul Ferma Băneasa – n.r). Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii Alecu Ioan Niculae, Popoviciu Gabriel Aurel şi Diaconescu Ştefan şi de părţile responsabile civilmente S.C. Băneasa Rezidenţial SRL, S.C. Băneasa Business & Technology Park SA şi S.C. Băneasa Investments SA împotriva aceleiaşi sentinţe penale”. Potrivit deciziei ÎCCJ, contestatarii sunt obligați la „plata sumelor de câte 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”.

Popoviciu contestase la Înalta Curte decizia magistraților Curții de Apel București din 28 decembrie 2018. Potrivit decciziei de atunci, în primă instanță, Popoviciu era obligat să dea înapoi statului român terenurile. El, alături de ceilalți inculpati din dosar erau obligați la achitarea contravalorii construcţiilor demolate şi existente iniţial pe terenul în cauză, în sumă de 1.418.646,6 lei şi dobânzile legale aferente acestei sume de la data rămânerii definitive a prezentei şi până la achitarea integrală a debitului. Pe acest teren este construita Ambasada SUA si mai multe centre comerciale, cum ar fi Ikea, dar si blocuri de locuit. Potrivit deciziei instanției, terenul retrocedat are ca delimitare la Est – comuna Pipera, la Sud – Aeroportul Băneasa şi Aeroclubul Român, la Vest – D.N.1, la Nord – Bd. Privighetorilor.

Puiu Popoviciu a fugit in Marea Britanie inainte de decizia definitivă de condamnare, iar procedura de extrădare dureaza de aproximativ doi ani. El se afla pe lista celor mai cautati romani.

În 3 august 2017, Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa”, pentru fapte de corupţie în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Capitală, pentru un teren de 224,6 de hectare. Puiu Popoviciu a părăsit România înainte ca instanţa supremă să pronunțe sentinţa în acest dosar, fiind localizat în Marea Britanie.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, anunța în februarie acest an că procedura de extrădare este în curs, procedura continuând în Marea Britanie și după BREXIT. Pe 15 iulie 2019, o instanţă din Marea Britanie a decis ca miliardarul să fie predat autorităților române.

Omul de afaceri a fost reţinut la Londra, de London Motropolitan Police, în 14 august 2017, însă a fost eliberat în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de lire, fiind obligat să poarte o brăţară electronică de supraveghere. 

Potrivit DNA, în perioada 2000 - 2004, rectorul USAMV Bucureşti Ioan Niculae Alecu, cu sprijinul lui Puiu Popoviciu și în baza unui contract încheiat ilegal, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224,6 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu.