MENIU

Isărescu răstoarnă toate prognosticurile! BNR nu majorează dobânda-cheie

Mugur Isărescu, audiat în Parlament

Consiliul de Administraţie al BNR a decis  să mențină dobânda de referinţă la 2,25%. Banca Centrală a anunțat anul acesta două majorari ale dobânzii-cheie cu 0,25 puncte procentuale pentru a ține sub control inflația galopantă.

O parte dintre analiștii economici  au fost aproape siguri că BNR va majora miercuri dobânda de politică monetară cu încă 0,25 puncte procentuale, la 2,5%.  „Ne aşteptăm ca BNR să efectueze o a treia majorare de 0,25 puncte procentuale a dobânzii cheie la 2,5%, pe măsură ce inflaţia continuă să crească rapid şi riscurile de creştere în continuare persistă",  spuneau analiştii de la UniCredit România.

Guvernatorul Isărescu, întrebat dacă a luat decizia de păstrare a dobânzii pe baza presiunii factorilor politici, a răspuns:

"Deciziile noastre sunt bazate pe date, cifre, fapte în domeniul economic şi în domeniul financiar. Apelul nostru se referă la faptul că nu orice măsură de politică monetară poate să contrabalanseze în bine măsuri de politică fiscală. Dacă au relaxări fiscale, întărirea politicii monetare nu asigură un optim, dar suntem nevoiţi, pentru că avem un mandat să ţinem inflaţia sub control".

Acuzații: Liviu Dragnea pregătește debarcarea lui Isărescu de la șefia BNR

Banca Centrală a majorat deja de două ori, în doar două luni, dobânda-cheie, fapt care nu a fost pe placul alianței de guvernare PSD-ALDE, punând presiune pe ritmul de creștere economică.

"Indiferent de decizia Consiliului, toate lucrurile se vor sparge direct în capul guvernatorului Mugur Isărescu", consideră Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF.

Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu i-au transmis acum trei săptămâni o scrisoare guvernatorului în care i-au cerut explicaţii privind creşterea inflaţiei şi creşterea dobânzii de politică monetară de la 1,75% la 2,25% în numai două şedinţe de politică monetară de la începutul anului.

Conform scrisorii şi a corelaţiilor analiştilor PSD, BNR nu ar fi trebuit să majoreze dobânda de politică monetară atât de rapid, având în vedere că Banca Centrală Europeană nu a operat nicio creştere până în prezent (inflaţia din Europa nu a crescut peste aşteptări, ci dimpotrivă), şi aproape nicio altă bancă centrală din regiune.

"În aceste condiţii, întrebarea lui Liviu Dragnea a fost de ce BNR a majorat dobânda, care a avut ca reacţie imediată creşterea dobânzilor pe piaţa bancară, ceea ce a dus la plata unor dobânzi mai mari de către companii, persoane fizice şi bugetul de stat", explică jurnalistul ZF.

"Dacă Dragnea îl bagă în corzi pe Isărescu, cea mai tare nucă în care mulţi şi-au rupt dinţii, arată că el conduce România, deşi nu este nici la Palatul Victoria, nici la Cotroceni. Indiferent de decizia BNR de miercuri, Isărescu va simţi cuţitul lui Dragnea", mai scrie Hostiuc.

Isărescu dă cărțile pe față: "Suntem acuzați că am dat cu capul ca berbecul în creșterea economică"

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a dat cărțile pe față legat de relația mai mult sau mai puțin tensionată dintre acțiunile Băncii Centrale și presiunile venite din zona politică. Guvernarea PSD-ALDE a reproșat direct sau indirect Băncii Centrale că a luat măsuri la începutul anului care au stopat creșterea economică.

Isărescu a explicat săptămâna trecută că, indiferent de faptul presiunile venite din zona politică care invocă votul popular, oficialii BNR se află puși cu spatele la zid din cauza legităților economice:

"Suntem acuzați că am dat cu capul ca berbecul în creșterea economică. Cred că, în contextul dat, am reacționat proporțional cu riscurile și credem că aceste decizii vor da roade. Nu împărtășesc viziunea conform căreia cursul valutar va ajunge la un nivel pe care nu pot să-l pronunț și inflația la fel", a declarat Mugur Isărescu în comisia economică de la Senat.

Întrebat dacă au existat presiuni din partea PSD cu privire la politicile macro-economice, Mugur Isărescu a oferit un răspuns nuanțat.

"Nu avem cum (să fim sub presiunea PSD -n.r). Noi acționăm conform legii, suntem oameni responsabili. Nu ne abatem de la standardele europene. Este adevărat că avem discuții, nu neapărat contradictorii, dar de pe poziții deosebite, însă nu acceptăm presiunile. Acționăm conform legităților economice, acestea ne pun cu spatele la zid. Cineva ne poate spune: Avem votul popular, dar noi răspundem: Atât poate economia", a explicat Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu arată cu degetul spre guvernele PSD pentru creșterea galopantă a prețurilor

Dragnea a anunțat în luna februarie că va trimite Băncii Naționale a României o scrisoare pentru a primi explicații cu privire la nivelul foarte ridicat al inflației.

"E bine să întrebaţi şi Banca Naţională. Eu o să trimit o scrisoare domnului guvernator şi aştept nişte răspunsuri. Aş vrea să văd şi care a fost implicarea BNR în asta pentru că e o chestie foarte serioasă. Trebuie nişte răspunsuri", a spus atunci Dragnea.

PSD plănuiește să îl îndepărteze pe Mugur Isărescu de la șefia BNR. Informația, oferită sâmbătă de jurnalistul Realitatea TV Rareș Bogdan este confirmată acum și de senatorul PNL Florin Cîțu.

PSD pregăteşte debarcarea lui Mugur Isărescu din fruntea BNR, susţine senatorul PNL Florin Cîţu. Acesta spune că social-democraţii sunt supăraţi că guvernatorul critică frecvent politica fiscal bugetară a Guvernului.

Cum va fi schimbat Isărescu?

"Un proiect de ordonanta prin care au constituit o "Comisie Naționala de fundamentare a Planului național ( e clar ca e national?) de adoptare a monedei euro". Bineinteles Presedinte al comisiei au pus-o pe Viorica pentru ca doreau rezolvarea problemei lor cat mai repede.

Pana la aparitia acestei ordonante exista un Comitet pentru pregatirea aderarii la zona euro la BNR.

Cheia planului lui Liviu este ca in pregatirea aderarii la zona euro, acest comitet prezidat de Viorica trebuie sa faca modificari esentiale la Legea BNR. Asta pentru ca asa cere BCE.

Folosindu-se de aceasta modificare a legii in Parlament, majoritatea PSD-ALDE va solicita si nominalizarea unui nou consiliu de administratie al BNR in concordanta cu noile reglementari.

Evident cand se va vota legea noua si noul CA al BNR, Liviu o sa fie plecat din tara.

Veti fi surprinsi sa aflati ca noul guvernator propus de Liviu nu este unul dintre actualii membri ai CA", scrie Cîțu pe Facebook.

Informația privind intenția lui Dragnea de a schimba șefia BNR a fost oferită sâmbătă de Rareș Bogdan.

Mai multe articole despre:
BNR Mugur Isărescu dobânda-cheie