MENIU

Decizie controvesată în Alabama: Nathaniel Woods, executat, deși încă există suspiciuni legate de vinovăția sa

Nathaniel Woods, condamnat la moarte

Autoritățile din statul Alabama l-au executat, joi, cu o injecție letală, pe deținutul Nathaniel Woods (42 de ani) pentru uciderea,  în 2004, a trei ofițeri de poliție din Birmingham, informează CNN.

Se pare că bărbatul nu a făcut nicio declarație finală, decesul său fiind constat la ora 9:01 p.m., ora locală, în penitenciarul Holman din oraşul Atmore.

Guvernatorul Alabama, Kay Ivey, a refuzat să oprească controversata execuție, iar Curtea Supremă a SUA a refuzat, la rândul său, o solicitare de ultim moment venit atât din partea avocaților lui Woods, cât și a unor reprezentanți ai societății civile.

Cu doar câteva ore înainte ca Woods să fie condamnat să moară, avocații săi au solicitat Curții Supreme să blocheze execuția, invocând îngrijorări cu privire la metoda prin care urma să fie executat.

În 2005, Woods a fost condamnat la pedeapsă capitală pentru crimă și tentativă de crimă. Cazul a fost unul foarte controversat, avocații săi și co-inculpatul, Kerry Spencer, declarând în repetate rânduri că bărbatul de culoare este nevinovat.

Într-un interviu telefonic oferit CNN cu ceva timp în urmă, Spencer declara că el singur i-a împușcat pe cei trei polițiști în 2004, când au luat cu asalt casa unde dormea. Un al patrulea polițist a fost împușcat, dar a supraviețuit. Woods nu a fost implicat, a spus el. De fapt, potrivit lui Spencer, Woods a luat-o la fugă când a izbucnit focul de armă.

"Nate este absolut nevinovat", spunea Spencer, care este și el condamnat la moarte, însă autoritățile nu au stabilit încă o dată clară legată de acesta. "Omul acela nu știa că voi trage în nimeni în acea zi, așa cum nici eu nu știam că voi împușca pe nimeni în acea zi", declara Spencer.

Cazul a intrat în atenţia lui Martin Luther King al III-lea, fiul celebrului luptător pentru drepturi civile, care i-a cerut guvernatorului statului Alabama să intervină. “Uciderea acestui bărbat afro-american, al cărui caz pare să fi fost tratat foarte greşit de instanţe, ar putea provoca o nedreptate ireversibilă”, a declarat, miercuri acesta, într-un mesaj postat pe Twitter. Postarea sa nu a primit însă un răspuns din partea autorităților.

În favoarea lui Woods a făcut campanie şi vedeta TV, Kim Kardashian, care, potrivit Agerpres, studiază dreptul şi susţine reforma justiţiei. Înainte de execuţie, Kardashian a postat un mesaj cutremurător pe Twitter: “Guvernatoarea NU îi va salva viaţa. Inima şi rugăciunile mele sunt alături de Nate şi de familia sa. Este un exemplu tragic de nedreptate în sistem - în câteva minute, Nate ar putea muri pentru o crimă pe care n-a comis-o. Nate va muri pentru o crimă recunoscută de altcineva, care spune că Nate nu a fost implicat în niciun fel”.

Mai multe articole despre:
executie nathaniel woods caz controversat