Decizia Guvernului: se dau bani pentru familiile afectate de inundații
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, cadrul normativ pentru acordarea unor ajutoare de urgenţă, în limita sumei de 5.000.000 de lei, pentru sprijinirea familiilor afectate de inundaţii în cursul anului 2021.
"Prin proiectul de hotărâre a Guvernului se propune instituirea acordării de ajutoare de urgenţă pe parcursul anului 2021, pentru sprijinirea populaţiei afectate de inundaţii, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase, produse în anul 2021. Ajutoarele de urgenţă se vor acorda în limita sumei de 5.000.000 lei din fondurile prevăzute cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale astfel:
* câte 6.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de peste 75%, inclusiv;
* câte 4.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 50%, inclusiv şi 75%;
* câte 2.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 25%, inclusiv şi 50%
* câte 1.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de până la 25%;
* câte 1.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror bunuri din locuinţă au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Tot în document se arată că în cazul în care, urmare inundaţiilor, alunecărilor de teren şi fenomenelor meteorologice deosebite se înregistrează pierderi de vieţi omeneşti, familia persoanei decedate "beneficiază suplimentar de suma de 7.500 lei, indiferent de numărul victimelor".
În şedinţa de Guvern urmează să fie adoptat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea articolelor 230 şi 349 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii.
"Prin proiectul de act normativ se propune prelungirea termenului de aplicare a prevederilor cu privire la contribuţia personală, care poate fi plătită de asiguraţi, pentru unele servicii medicale în regim de ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate, în condiţiile în care aceştia optează ca aceste servicii să fie acordate de furnizori privaţi, aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate", conform notei de fundamentare a proiectului.
Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de hotărâre privind aprobarea conversiei în acţiuni a obligaţiilor bugetare principale ale Societăţii "Avioane Craiova" S.A.
"Măsura conversiei în acţiuni a obligaţiilor bugetare creează premise pentru revitalizarea şi evitarea deschiderii procedurii insolvenţei asupra acestui operator economic şi menţinerea capacităţilor de producţie pentru apărare", se spune în nota de fundamentare a proiectului.
Un alt proiect de HG supus aprobării în Guvern vizează rechemarea consulului general al României la Montreal, Canada, Ioana-Gabriela Costache.
Executivul va adopta şi un memorandum privind desemnarea Secretariatului General al Guvernului ca structură responsabilă la nivel naţional pentru coordonarea gestionării contribuţiei financiare acordate României din Rezerva de ajustare la Brexit.
Nu în ultimul rând, Guvernul ar urma să aprobe în şedinţa de joi noi măsuri de relaxare aplicabile începând cu data de 1 iulie şi un proiect de ordonanţă de urgenţă referitor la alocaţiile pentru copii, potrivit unor declaraţii ale premierului Florin Cîţu făcute, marţi seară, la TVR 1.