DECIZIA ce răstoarnă toate așteptările din UE, în 2021 - Ursula von der Leyen, măsură obligatorie în fața asaltului Omicron
Ursula von der Leyen cere tuturor statelor din Uniunea Europeană decizia privind vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 din cauza variantei super-mutante Omicron. Comisia Europeană a cerut deja statelor UE să fie pregătite să introducă noi restricții de călătorie din cauza periculoasei tulpini din Africa de Sud.
„Uniunea Europeană ar trebui să ia în calcul introducerea obligativității împotriva COVID-19 ca reacție față de răspândirea rapidă a noii tulpini a virusului, Omicron, în țările din blocul comunitar”, a anunțat miercuri șefa CE.
„Este nevoie de discuţii şi de o abordare comună, dar este o discuţie care trebuie purtată”, a declarat Von der Leyen.
Șefa Comisiei a precizat însă că aceasta este o „opinie personală”, pentu că impunerea obligativității vaccinării aparține „în totalitate” statelor membre UE.
Comisia Europeană a cerut miercuri statelor UE să fie pregătite să introducă noi restricții de călătorie din cauza variantei Omicron. Astfel că statele membre trebuie să își revizuiască zilnic restricțiile de călătorie și să administreze rapid doza BOOSTER pentru a-și proteja cetățenii de varianta Omicron a coronavirusului.
Ursula von der Leyen a insistat asupra situației excepționale provocată de Omicron, cu o creştere rapidă a infecţiilor în mare parte din țările UE, amintind și de pericolul ratelor scăzute de vaccinare în multe state, chiar dacă vaccinurile sunt disponibile, gratuit, spre deosebire de multe alte părţi ale lumii. În Uniunea Europeană, doar 66,2% din populaţia totală din țările membre este complet vaccinată.
„În urmă cu doi sau trei ani nu mi-aş fi imaginat niciodată că aş fi fost martoră la ceea ce vedem acum, că avem o pandemie teribilă şi vaccinuri, dar acestea nu sunt folosite în mod corespunzător peste tot, iar costurile pentru sănătate sunt uriaşe”, a mai declarat von der Leyen, după ce a fost întrebată dacă vaccinarea ar trebui să fie obligatorie.
Despre amenzi aplicate pentru lipsa vaccinării, președinta CE a evitat să dea un răspuns foarte clar presei, însă a amintit că ritmul de răspândire a bolii și ritmul lent de vaccinare anti-COVID-19 în unele părți ale Uniunii Europene arată că ar trebui luată în calcul impunerea obligativității vaccinării: „Cred că este de înţeles şi adecvat (...) să ne gândim eventual la vaccinarea obligatorie în UE”.
Până în prezent, Grecia şi Austria au anunţat că se vor da amenzi celor care nu acceptă să se vaccineze.