MENIU

Decăderea unui miliardar. Afacerile lui Beny Steinmetz, rivalul lui George Soros

Viaţa omului de afaceri Beny Steinmetz este demnă de un film de la Hollywood. Considerat acum câţiva ani cel mai bogat israelian, el are o rivalitate de lungă durată cu miliardarul George Soros. A făcut afaceri şi cu ginerele lui Donald Trump. Ulterior, Steinmetz a fost prins într-un vârtej care l-a coborât tot mai mult după ce s-a descoperit implicarea sa în dosarul de evaziune fiscală Panama Papers, iar o anchetă a dezvăluit că are zeci de conturi ascunse în băncile din Elveţia.

Căderea abruptă a lui Beny Steinmetz este povestită pe larg de presa din Israel. În urmă cu doar câţiva ani, averea lui era estimată la 8 miliarde de dolari. Era cel mai bogat om din Israel. Printre prietenii săi apropiaţi se numărau doi foşti premieri şi alţi demnitari înalţi. 

Steinmetz deţine şi acum una din casele cele mai scumpe din Israel precum şi un yacht impresionant şi un avion personal, dar averea conturile sale a scăzut până la 1,3 miliarde de dolari, transmite REALITATEA TV.

În aprilie, afacerile sale au fost demascate în scandalul Panama Papers, iar cu un an înainte o anchetă a arătat că deţine peste 100 de milioane de dolari în conturi secrete la banca HSBC, filiala Geneva.

Afacerile sale au pornit însă din anii 90, iar Steinmetz îşi datorează cea mai mare parte a averii afacerilor făcute în ţările cele mai sărace ale lumii, precum Sierra Leone şi Guinea. În această din urmă ţară el operează mina Simandou, una dintre cele mai bogate ale lumii în minereu de fier. Aceasta a făcut obiectul unor lupte acerbe între compania omului de afaceri israelian şi o multinaţională britanico-australiană. În 2008, Steinmeitz a cumpărat drepturile deţinute de firma rivală cu 160 de milioane de dolari şi le-a vândut doi ani mai tîrziu pentru 2,5 miliarde de dolari.

Afacerea a fost însă anulată în 2014 după ce Guvernul Guineei a descoperit dovezi de corupţie. Ancheta oficială a fost ajutată cu bani şi sfaturi de George Soros, ca parte din cruciada acestuia împotriva corupţiei din Africa şi Europa de Est. Steinmetz susţine însă că motivaţia miliardarului american a fost duşmănia de lungă durată dintre cei doi şi l-a dat în judecată pe Soros, căruia i-a cerut despăgubiri de 10 miliarde de dolari.

Oamenii de afaceri Beny Steinmetz și Tal Silberstein au fost reținuți de poliția din Israel. Informația privind reținerea lui Steinmetz a fost confirmată de jurnalistul israelian de origine română Somfalvi Attila Yediot Aharonot.

Miliardarul Beny Steinmetz a fost adus în faţa judecătorilor pentru a i se prelungi mandatul de arestare. Acesta a susţinut că este hărţuit de George Soros.
 
Steinmetz este un controversat om de afaceri israelian cercetat penal în România în dosarul Fermei Băneasa şi a fost arestat într-un caz de spălare de bani şi dare de mită în Israel.
 
Steinmetz este cunoscut pentru relaţiile politice cu Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu şi mai ales pentru implicarea într-o serie de dosare răsunătoare de retrocedări de terenuri şi păduri. Potrivit jurnalistului israelian Attila Sonfalvi, poliţiştii ar mai fi arestat şi alte persoane. Ancheta a implicat FBI şi poliţia din Elveţia.
 
Potrivit publicației israeliene Haaretz, Beny Steinmetz, un cunoscut consultant și alți trei oameni de afaceri au fost reținuți pentru audieri luni într-un dosar privind utilizarea unor contracte false în scopul spălării de bani.
 
Domiciliile și birourile unora dintre cei cinci reținuți au fost percheziționate luni de polițiști. Tehnic, scrie Haaretz, cei 5 sunt suspectați de fals, uz de documente false, spălare de bani, fraudă și obstrucționarea justiției.
Mai multe articole despre:
avere miliardar Soros rival decarede