Vrei să-ţi pui centrală termică? S-ar putea să nu mai poţi, chiar dacă plăteşti FACTURI URIAŞE
Debranşarea de la regia de termoficare este pe cale să devină o adevărată misiune imposibilă. Românii care vor să îşi instaleze centrale termice vor trebui să obţină acordul scris al tuturor membrilor asociaţiei de proprietari şi o autorizaţie de construcţie. Prevederile apar într-un proiect de lege, aflat în Parlament.
Specialiştii susţin că 40 la sută din agentul termic se pierde pe drum din cauza instalațiilor vechi. Costurile se regăsesc totuşi în facturile românilor. Nemulţumiţi de regiile de termoficare, peste 200.000 de români au ales să-şi monteze centrale, în ultimii cinci ani.
"Asta se datorează preţurilor mai mari în aceste sisteme centralizate de încălzire, pierderile uriaşe care sunt mascate în facturile care le plătesc românii şi lipsa de performanţă din ansamblu al RADET-ului din Bucureşti", a declarat Andreea Paul, preşedinte INACO.
Dacă va fi adoptată în forma actuală, legea îi va face pe români consumatori-captivi, fiindcă modificările dorite fac imposibilă debranşarea, spune avocatul Constantin Durgheu.
"Este un cadou pentru primării. Potrivit modificărilor dorite voinţa cetateanului poate fi efectiv paralizată de decizia autoritatii locale in situatia in care aceasta defineste o zona locala ca fiind o zona unitara de incalzire", a declarat avocatul Constatin Durgheu.
Românii care vor să se debranşeze trebuie să obţină acordul scris al tuturor membrilor asociaţiei de proprietari, exprimat prin vot în cadrul adunării generale arată proiectul, potrivit economica.net. Mai mult, cei care vor să-şi monteze o centrală vor putea face acest lucru doar dacă obţin şi o autorizaţie de construcţie.
Nu se mai pot face debranşări acum
Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat, a declarat că oricum acum nu se mai pot face face debranşări individuale pentru că deja se fac probe în toate oraşele din România. Acesta a mai spus că e normal să primeze calitatea serviciilor. "Unde există eficienţă şi calitate costurile sunt mai mici2, a declarat Mereuţă la REALITATEA TV precizând că obligativitate de a rămâne în sistem nu este o măsură. "Majoritatea au vrut să scape de sistemele centralizate, este un serviciu public şi aduce responsabilităţi", a mai spus Mereuţă la REALITATEA TV, care a precizat că deşi se vorbeşte de pierderi transformate în costuri nu este întotdeauna vorba despre asta. "La Oradea lucrurile se văd pe plus, Bucureştiul a rămas ultimul sistem mare de încălzire", a declarat Mereuţă la REALITATEA TV.