MENIU

De unde ar trebui să cumperi piese auto pentru mașina ta? (P)

De unde ar trebui să cumperi piese auto pentru mașina ta? (P)

Se spune că achiziția unei mașini este mai simplă decât întreținerea ei. Pentru că odată ce a devenit proprietatea personală, ea va însemna grijă și atenție din partea ta. Acest lucru este realizabil de cele mai multe ori numai cu implicare financiară. Carburantul, asigurarea, impozitul, reviziile, ITP-ul, toate acestea sunt cheltuieli obligatorii pe care trebuie să le faci dacă ai o mașină personală.

Clasificarea pieselor auto

În viața fiecărui șofer vine momentul în care se vede nevoit să schimbe o piesă la mașină. Atunci când te afli în situația asta, este ideal să cunoști toate variantele disponibile, astfel încât să faci cea mai bună afacere din punct de vedere al raportului calitate-preț.

1. Piese auto noi

Piesele auto noi sunt alegerea cea mai bună atunci când vrei să fii sigur că primează calitatea. Chiar dacă au un preț mai ridicat, poți fi sigur că sunt de cea mai bună calitate și că se potrivesc la fix cu mașina ta. Sunt anumite piese auto pe care este recomandat să le cumperi noi, niciodată folosite. În cazul componentelor sistemului de frânare, cum ar fi plăcuțele și discurile de frână, este indicat ca mereu să fie instalate de noi pe mașină.

O piesă auto nouă și originală este, fără doar și poate, varianta cea mai costisitoare, însă se află pe primul loc atunci când vorbim de calitate. Această combinație nu are cum să dea greș atunci când cauți piesa perfect creată pentru mașina ta. Atunci când optezi pentru o piesă nouă și originală șansele ca investiția să fie făcută pe termen lung sunt mai mari decât dacă ai cumpăra o piesă second hand. Piesele noi și originale vin însoțite de un certificat de garanție și beneficiază de un termen ridicat de valabilitate.

Piesele auto noi aftermarket înseamnă piese noi, dar care sunt create de producători mai puțin cunoscuți. Acest lucru se poate observa în unele cazuri în ceea ce privește calitatea pieselor respective. Există însă o mulțime de producători acreditați de piese aftermarket care realizează produse la fel de bune ca cele originale. În cazul acestora însă este nevoie de ceva mai multă cercetare pentru a te asigura că faci, într-adevăr, o afacere.

2. Piese auto la mâna a doua

În anumite cazuri, piesele la mâna a doua se dovedesc a fi varianta câștigătoare din punct de vedere al prețului, dar și al calității. Dacă în urma unei tamponări ușoare te vezi în situația de a-ți înlocui bara, poți găsi ceea ce ai nevoie și cu bani puțini pe un site de dezmembrări auto. Piesele auto la mâna a doua se găsesc, de asemenea, originale sau aftermarket. În cazul în care vorbim despre o piesă de caroserie, de exemplu, diferența dintre cele două poate fi insesizabilă.

De unde poți cumpăra piese auto?

1. Magazine fizice de piese auto

În cazul în care decizi să cumperi o piesă auto dintr-un magazin fizic, trebuie să fii pregătit să plătești pentru ea mai mult decât dacă ai cumpăra-o online. Argumentul este unul simplu: magazinele fizice trebuie să își acopere cheltuielile legate de personalul angajat, spațiul de birouri și spațiul de depozitare. De asemenea, nu există un magazin fizic suficient de mare care să prezinte toate piesele auto așa cum o poate face un magazin virtual.

2. Magazine online de piese auto

În această situație poți găsi tot ce vrei și ce nu vrei la un click distanță. În cazul magazinelor virtuale ai posibilitatea să te folosești de criteriile de selectare. Odată ce ai introdus marca și modelul mașinii, anul în care a fost produsă și tipul de motorizare, îți sunt afișate numai produsele compatibile autoturismului tău. Acest lucru te scutește de mult timp irosit.

3. Piața de dezmembrări de piese auto

Indiferent că vorbim de magazine virtuale sau de târguri auto, domeniul pieselor din dezmembrări auto se numără printre preferatele șoferilor. În general, de la dezmembrări se pot cumpăra piese care nu sunt considerate consumabile sau care se uzează foarte greu. 

Poți cumpăra liniștit de la dezmembrări elemente ce țin de caroseria mașinii sau piese ce le găsești în interiorul ei. Tot de aici mai poți achiziționa și piese mecanice, precum cutii de viteză, punți sau motoare. 

Mai mult, în ceea ce privește dezmembrările auto din mediul online, acestea sunt organizate pe județe. Ca urmare, dacă te afli în sud-estul României, poți găsi piese auto din dezmembrări în Constanța.

Schimbarea unei piese implică și alte cheltuieli pe lângă achiziționarea ei, cum ar fi manopera percepută de service. De aceea, trebuie să acorzi o atenție sporită locului din care cumperi piesa auto și dacă aceasta este nouă, folosită, originală sau universală. Uneori, o piesă mai scumpă care rezistă mai mult te poate costa mai puțin ca una ieftină ce se strică mai repede.