MENIU

Din orfelinat, la Campionatul mondial de box feminin. Povestea Steluţei Duţă, premiată la Docuart

Filmul documentar „Roboţelul de aur”, regizat de Mihai Dragolea şi Radu Mocanu, a câştigat Marele Premiu la cea de-a patra ediţie a Docuart Fest Bucureşti.

„Roboţelul de aur”, în regia lui Mihai Dragolea şi a lui Radu Mocanu, a câştigat Marele Premiu al Festivalului de Film Documentar Românesc – Docuart Fest Bucureşti, ediţia 4.

Producţia urmăreşte povestea Steluţei Duţă, o boxeriţă de 32 de ani, multiplă campioană europeană și mondială, care se pregătește pentru ultimul mare campionat din cariera sa sportivă. Ea speră că acest ultim câștig îi va aduce lucrul pe care nu l-a avut niciodată: o casă.

Steluța Duță a fost abandonată la naștere, a trăit o viață violentă, în derivă și disperare până la vârsta de 20 de ani, când a fost descoperită de antrenorul și părintele său adoptiv, Constantin Vocilaș.

Din juriul Docuart au făcut parte Cristian Tudor Popescu, Marian Crişan şi Magda Mihăilescu.

„Un documentar bun nu are nevoie doar de un personaj extraordinar. Are nevoie să-l înconjoare cu o lume particulară şi cu situaţii semnificative ca să-i scoată în evidenţă complexitatea”, a explicat Anca Grădinariu.

„Mihai Dragolea şi Radu Mocanu au reuşit acest lucru, reamintindu-mi de ceea ce spunea managerul sportiv Cus D’Amato: 'Boxul e o înfruntare a caracterului şi a iscusinţei. Boxerul cu cea mai puternică voinţă, hotărâre, dorinţă şi inteligenţă este cel mereu victorios.' Pentru că aici e vorba, întâi şi întâi, de enormă victorie – nu neapărat sportivă: filmul o urmăreşte timp de un an pe Steluţa Duţă în drumul ei spre o finala europeană, dar ne arată şi incredibila sa luptă – în mod clar câştigătoare- de a nu fi o victimă. O victorie mai mare nu văd. (...) Pe Steluţa, necruţătoare în ring, stângace şi emotivă în afara lui, dar mai cursivă şi mai expresivă decât mulţi oameni şcoliţi, boxul a salvat-o”, a adăugat ea.