MENIU

De la Alfa la Delta. De ce provoacă PANICĂ în sistemul sanitar noile tulpini de Covid

Virusurile suferă mutații tot timpul, lucru valabil și pentru coronavirusul SARS-CoV-2

Virusurile suferă mutații tot timpul, lucru valabil și pentru coronavirusul SARS-CoV-2, care a declanșat actuala pandemie. Deși majoritatea modificărilor genetice sunt inofensive, unele pot face virusul mutant mai abil în infectarea celulelor sau eludarea anticorpilor.

Aceste variante „mai în formă” pot înlocui alte tulpini, devenind sursele predominante de infectare cu un anumit virus. O serie de variante mai transmisibile ale SARS-CoV-2 au apărut în ultimul an, fiecare cu o constelație de mutații.

Cea mai îngrijorătoare de până acum este așa numita variantă Delta. Aceasta s-a răspândit în aproape 100 de țări după ce a fost identificată, inițial, în India, în luna octombrie a anului trecut, ducând la o creștere vertiginoasă a numărului de noi infecții și spitalizări, în special în locurile în care mai puțin de jumătate din populația adultă a fost imunizată în regim complet.

Varianta Delta este deja tulpina dominantă în Marea Britanie, Rusia, India și va deveni principala variantă și în alte țări, scrie HotNews.ro

În timpul replicării unui virus, acesta suferă adesea modificări genetice care pot crea ceea ce numim variante. Unele mutații slăbesc virusul, altele îi conferă un avantaj care îi permite să se răspândească mai repede.

Dacă o modificare produce o versiune cu caracteristici fizice distincte, varianta mai poate fi numită și tulpină. O variantă care deviază semnificativ de la „strămoșii” săi virali ar putea fi identificată drept o linie genetică nouă, o nouă ramură în copacul evoluționist.

Care sunt cele mai îngrijorătoare variante?

Organizația Mondială a Sănătății folosește termenul „variantă îngrijorătoare” pentru a cataloga tulpinile care prezintă riscuri suplimentare pentru sănătatea publică în timp ce „variantă de interes” este folosit pentru acele tulpini care merită monitorizate mai îndeaproape din cauza unor potențiale riscuri.

Variantelor li s-au alocat litere din alfabetul grec pentru a putea fi urmărite mai ușor. Până pe 29 iunie OMS a identificat 4 variante îngrijorătoare și 7 variante de interes. Cele îngrijorătoare sunt:

- Alfa (B.1.1.7), descoperită în Marea Britanie
- Beta (B.1.351), descoperită în Africa de Sud
- Gamma (P.1), depistată în Brazilia/Japonia
- Delta B.1.617.2, descoperită în India

Alfa

Tulpina britanică a apărut în Anglia în septembrie 2020 și a dus la o creștere vertiginoasă a numărului de cazuri care a provocat impunerea unui nou lockdown în această țară în luna ianuarie. Alte țări, în special din Europa, au urmat exemplul Londrei și au impus din nou restricții.

Varianta Alfa a devenit dominantă în Statele Unite la începutul lunii aprilie și a fost depistată în cel puțin 172 de țări, potrivit datelor OMS.

Beta

Această variantă, apărută în Africa de Sud în august 2020, a dus la o recrudescență a cazurilor de Covid care a copleșit statele din sudul Africii. A fost raportată în cel puțin 120 de țări.

Gamma

Varianta, identificată pentru prima dată în orașul brazilian Manaus, în decembrie 2020, a contribuit la explozia numărului de noi infecții din Brazilia care a copleșit sistemul medical și a dus la o criză a oxigenului medical. A fost raportată în cel puțin 72 de țări.

Delta

Această variantă care se răspândește extrem de rapid a alimentat valul care a provocat la situația dramatică din India, țară în care spitalele și crematoriile nu au mai putut face față numărului de noi cazuri și decese. Varianta Delta a fost identificată în cel puțin 96 de țări.