MENIU

De ce vrea Guvernul Tudose să transfere contribuțiile sociale de la angajator la angajat

Declaraţiile pentru contribuţii sociale vor fi depuse într-un singur loc

Guvernul pregăteşte cea mai mare schimbare a felului cum sunt calculate şi plătite  contribuţiile sociale pentru angajaţi, însă obiectivul acestei schimbări este neclar. Nimeni nu spune care este obiectivul trecerii la salariat a contribuţiilor sociale.

Nimeni nu a explicat până acum nimic. Se spune că ar creşte contribuţia individualizată la pensii pentru fiecare angajat şi în felul acesta se va îmbunătăţi punctajul de pensie. Rămân însă, potrivit ZF, trei întrebări cheie:

Se rezolvă deficitul anual de 24 mld. de lei al bugetului public de pensii?

Se reduce sarcina angajatorului la plata unui salariu mediu net?

Se va colecta mai uşor şi mai mult la sănătate şi pensii?

O singură explicaţie va putea fi valabilă şi se va vedea în anii următori, dacă reforma CAS va fi introdusă. Este vorba de impozitul pe gospodării. Dacă vom avea impozit pe gospodărie, trecerea CAS şi CASS la salariat poate avea sens pentru că, la un moment dat, angajatorul va plăti integral salariul brut angajatului, care va plăti la rândul său contibuţiile sociale şi impozitele aferente venitului.

detalii pe ZF

Ce spun  consultanții fiscali

Măsura de trecere a plăţii CAS (contribuţia la pen­sie) şi CASS (contribuţia la angajator) este greu de aplicat din punct de vedere juridic şi nu este aplicată în nicio ţară membră a Uniunii Europene,  spun con­sultanţii fiscali.

Mai mult, măsura ar creşte valoarea asigurărilor sociale plătite de angajaţii din profesiile independente sau de către agricultori.

„Din punctul de vedere al procentului nu reprezintă neapărat o scădere a contribuţiilor totale de plată pentru că o cotă de 35% pusă la un salariu brut mai mare înseamnă contribuţii de o valoare mai mare'', spun consultanții fiscali.

Mai multe articole despre:
null