De ce vor românii ca religia să fie materie obligatorie în şcoli?
Jumătate din populaţia României este de acord ca religia să fie materie obligatorie în şcolile publice. În acelaşi timp, o mare parte dintre români consideră că în şcoli ar trebui să fie predată şi istoria religiilor.
Persoanele care au copii sunt total de acord cu religia ca materie obligatorie în şcolile publice într-o măsură semnificativ mai mare decât cei care nu au copii, atată un studiu realizat de Reveal Marketing Research.
Pe de altă parte, 7 din 10 români consideră că religia ar trebui să fie predată de către absolvenţi ai facultăţilor de teologie. Aşadar, indiferent de caracterul obligatoriu al predării acestei materii în şcoli, cei mai mulţi dintre respondenţi văd ca fiind necesară predarea de către o autoritate în domeniul respectiv.
Această preferinţă este susţinută într-o mai mare măsură de persoanele cu studii primare şi medii faţă de cele cu studii superioare, concluzia corelând în măsură mai mare cu faptul că cei cu studii superioare dezaprobă predarea obligatorie a religiei în şcoli.
Totodată, bărbaţii şi persoanele cu studii superioare susţin mai degrabă instruirea elevilor în spiritul dobândirii cunoştinţelor de cultură generală, la fel ca şi persoanele care au declarat că nu au nicio apartenenţă religioasă.
Pe de altă parte, creştinii (ortodocşi sau catolici) sunt într-o măsură semnificativ mai mare apartenenţi ai segmentului de populaţie interesată de religie şi de calitatea informaţiilor.