De ce te pișcă țânțarii cel mai mult de picioare
Odată cu revenirea valului de căldură, țânțarii s-au întors și ei, mai mulți și mai enervanți ca oricând.
Indiferent de cât de mult te-ai acoperi noaptea, încercând să te ascunzi, țânțarii tot vor ajunge cumva la glezne, la genunchi și în spatele lor, acolo unde e mai puțin probabil să îi observi.
Entomologul Anandasankar Ray, de la University of California, a explicat mai bine tot procesul prin care țânțarii ajung să te piște.
„Ei bine, au sute de receptori diferiți în antene”, a explicat el. „Și acești receptori pot detecta tot soiul de chimicale diferite pe care corpurile noastre le emit”. Mai exact, senzorii de pe antene îi ajută pe țânțari să ne localizeze respirația. Astfel, țânțarii se uită după emisiile de dioxid de carbon emise de noi când expirăm și merg spre ele.
Totuși, țânțarii au înțeles că e bine să evite să intre direct în gura noastră, așa că, odată ce ajung suficient de aproape pentru a putea simți mirosul emis de corpul nostru, ei caută locul cel mai bun în care să te piște, după cum e explicat Ray.
Mulți oameni cred că dușurile dese și aplicarea de loțiuni și parfumuri care să mascheze mirosul natural al corpului sunt soluția pentru a-i ține pe țânțari departe. Biologul Larry Zwiebel, de la Vanderbilt University, a spus că aceste lucruri ar putea să te ajute puțin, dar a subliniat că țânțarii au un miros foarte fin, care îi va ajuta să treacă de parfumurile artificiale. „Chiar dacă aceste parfumuri puternice are putea ține țânțarii departe, ar trebui să le reaplici pentru a masca total mirosurile corpului”, a explicat Zwiebel.