Realitatea.net
MENIU

De ce susține Raed Arafat ca medicii să NU reclame persoanele vaccinate „la chiuvetă” - Cum se pot valida certificatele false

Raed Arafat a vorbit, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, de ce susține ca medicii să NU reclame persoanele care s-au „vaccinat la chiuvetă”. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunțat că cei înscriși în sistem cu certificatele false au o soluție pentru „validarea” acestora și a  explicat și ce măsuri pot fi luate în cazul folosirii certificatelor false.

arafat - medici sa nu reclame chiuveta

„În domeniul sanitar, primul lucru e interesul pacientului, salvarea vietii. Daca pacientul e pozitiv si stie ca vaccinul lui e doar pe hartie, daca îi va spune medicului , acesta poate lua masuri terapeutice. Daca nu, poate pierde fereastra terapeutica. 

Oricum , din punct de vedere al jurământului medical, medicul trebuie sa pastreze secretul pacientului. Acesta (pacientul - n.red.) poate sa spuna ca nu are nimic impotriva sa spună medicul mai departe si astfel acesta poate anunta autoritatile”, a explicat Raed Arafat, într-o declarație acordată în exclusivitate Realitatea PLUS.

Șeful DSU speră să se găsească o soluție pentru românii care s-au „vaccinat la chiuvetă” pentu a se vaccina anti-COVID-19. 

„Pentru persoanele care s-au vaccinat la chiuveta poate gasim o solutie sa vina sa se vaccineze”, a afirmat Arafat, la Realitatea PLUS, însă a atras atenția că „niciodata nu voi gasi o scuza pentru  cei care i-au vaccinat la chiuveta. Sper ca colegii din politie să-i gaseasca cat mai repede si sa aplice masurile penale impotriva lor”.

Despre persoanele care apar ca fiind vaccinate în sistemul de vaccinare, folosindu-se de certificatele false, Raed Arafat a spus că „nu avem solutii, dar trebuie discutate de cei cu specialitate juridica.

Trebuie gasita o solutie pentru cei cu certificat dar nevaccinati si vor sa se vaccineze. Aceasta va trebui sa fie pe masa specialistilor din domeniul juridic si sanitar, pentru o soluție optima in cazul acestor persoane”.

Întrebat cum pot fi controlați cei care folosesc codul QR al altor persoane pentru a intra în anumite instituții sau restaurante, cafenele, baruri sau evenimente, secretarul de stat în MAI a explicat, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, că aceștia „pot  fi legitimati de politie, au fost situatii. Organele de control care au drept de control pot legitima.

Și daca intra cu cod fals, persoana care verifica nu stie ca e fals. Daca politia vede ca nu se pupă cu cartea de identitate inseamnă acuzație de acte false”.