MENIU

De ce s-a oprit centrala de la Cernavodă. Explicațiile coordonatorului CNCAN

Centrala Nucleară de la Cernavodă

Reactorul 1 de la Centrala Nucleară Cernavodă a fost oprit sub supraveghere. Petre Min, coodornatorul Comisiei pentru Controlul Activităților Nucleare a declarat că decizia a fost luată pentru curățarea sistemului de răcire cu apă al centralei.

„A fost o oprire planificată la Cernavodă. Din cauza valului de cîldură neobișnuit și al secetei, a scăzut foarte mult debitul Dunării. Toate acestea au dus la un cumul de mâl și alge în zona de aspirație a apei pentru circuitul de răcire. Sistemele au fost colmatate. Acestea nu se pot face cu centrala în funcție”, a declarat Petre Min, coordonatorul Comisiei pentru Controlul Activităților Nucleare pentru Realitatea Plus. 

 Nuclearelectrica a informat că Unitatea 1 a CNE Cernavodă va fi oprită în mod controlat în după-amiaza zilei de 26 august.
 
Oprirea controlată a Unităţii 1 CNE Cernavodă este necesară pentru realizarea unor lucrări de reparaţie a sistemului de filtrare din bazinul de aspiraţie, partea clasică a centralei. Lucrările de reparaţie se pot realiza doar cu Unitatea 1 în stare oprită.
 
SN Nuclearelectrica SA va emite comunicat de presa privind resincronizarea Unităţii 1 la Sistemul Energetic National după finalizarea lucrărilor de remediere.
 
”Oprirea controlata şi realizarea lucrărilor de reparaţie se realizează în conformitate cu procedurile specifice ale CNE Cernavodă aplicabile în astfel de situaţii şi nu au niciun impact asupra personalului, securităţii nucleare, mediului înconjurător şi populaţiei”, precizează compania.