De ce să nu cumperi antibiotice de la farmacie fără rețetă
Dacă la începutul secolului XX bacteriile erau cauza a milioane de morți anual, descoperirea penicilinei de către Fleming în anul 1926 aduce multă speranță. În anii care au urmat apare Eritromicina în anul 1950, în 1952 Tetraciclina, iar în anul 1980 apar pe piață fluoroquinolonele precum Ciprofloxacina, Norfloxacina.
Pe măsură ce se descoperea un nou antibiotic, la scurt timp se izolau tulpini rezistente la acesta. Se poate observa în figura de mai jos:
”De cele mai multe ori o durere în gât are drept cauză o infecție virală, care nu necesită tratament antibiotic însă puțini pacienți trec prin boală fără administrarea unui antibiotic. Atenție! Augumentinul nu poate fi folosit drept placebo, asta se aplică la orice alt antibiotic.
Cel mai corect mod de a proceda este ca în situația când există suspiciunea unei infecții să se recolteze o probă, iar laboratorul să identifice tulpina bacteriană și să realizeze o antibiogramă. Abia apoi să se recomande un tratament, conform antibiogramei. Utilizarea nejustificată a antibioticelor, abuzul acestora sau nerespectarea intervalului de administrare duce la creșterea rezistenței.” expica Dr. Daniela Cioantă, medic primar medicină de laborator și wellbeing coach.
Citește continuare pe realitateamedicală.net.