DE CE s-a supărat delegaţia FMI pe Guvernul Ponta şi s-a RĂZGÂNDIT brusc
Guvernul Ponta spera să obţină o relaxare a deficitului bugetar convenit cu FMI de la 1,4% la peste 2%, însă oficialii Fondului pun acum presiune pe asumarea unui deficit mult mai mic decât cel prestabil, mai precis de 0,9! Ce s-a întâmplat între timp?
Delegaţia Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene cere ca deficitul bugetului pentru 2015 să fie mai mic de 1,4% din PIB – cât era iniţial ţinta, potrivit Tratatului Fiscal – din cauza deciziilor greşite luate de guvernul condus de Victor Ponta în ultima jumătate de an care au slăbit atât finanţele ţării, cât şi încrederea instituţiilor internaţionale., scrie Capital.ro.
În urma discuţiilor tehnice şi a analizei privind execuţia bugetului şi politica fiscal-bugetară în ultima jumătate de an, FMI şi Comisia Europeană au cerut ca proiectul de buget pentru 2015 să aibă un deficit mai mic de 1,4% din PIB atât cât s-a preconizat potrivit angajamentelor din Tratatul fiscal, declară surse din Ministerul de Finanţe. Prin urmare, ruperea acordului cu FMI este luată în calcul.
Justificarea pentru această cerinţă drastică este că instituţiile internaţionale şi-au pierdut încrederea în guvernul de la Bucureşti. Experţii consideră că executivul riscă să ia noi decizii care să fragilizeze finanţele României – aşa cum s-a întâmplat în campania electorală -, fără acordul lor, şi să pună presiuni suplimentare pe deficit. Mai multe....
Blocaj în negocierile cu FMI pe tema deficitului. Guvernul ar putea cere întreruperea discuţiilor
"Nu există neînţelegeri cu delegaţia FMI şi CE, discuţiile vor avea loc astăzi la ora 15.00. A existat din partea unor specialişti ai delegaţiei internaţionale ideea că negocierile ar putea să înceapă de la 0,9%. Mandatul meu este să pornim orice discuţie de la deficitul de 1,4%. Nu vom accepta sub nicio formă un deficit mai mic de atât, înseamnă să punem în pericol economia României. Nu este normal să nu schimbăm regulile în timpul jocului. Sper ca informaţia apărută noaptea trecută de la unii specialişti ai Fondului şi ai Comisiei să nu fie concretizată astăzi şi să rămână la nivel tehnic şi nu în discuţiile dintre miniştri", a declarat pentru Realitatea TV Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru Buget.
La negocierile cruciale care au loc vineri la ora 15, vor participa din partea Executivului român ministrul Vâlcov şi ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu. Potrivit lui Vâlcov, cifra de 0,9% a fost avansată din cauza unor discrepanţe apărute în 2012 şi 2013 între deficitul convenit şi deficitul bugetar rezultat din plăţi.
"Vom cere creşterea deficitului cu banii pe care î În niciun caz nu vom pleca de la o altă ţintă de deficit
"Nu vom accepta un nivel de deficit de 0,9%, nu putem să lăsăm 0,5% în jos, nu sunt bani lăsaţi de la mine, ci aceşti bani vor merge la investiţii sau relaxare fiscală. În condiţiile date, vom închide acest buget la 1,4%, fără taxe şi impozite suplimentare, însă vrem să ajungem cu discuţiile la un deficit de 1,9% sau chiar mai mult", a mai spus Vâlcov.
Echipa de negociere a Guvernului speră la un deficit de minim 1,9% pentru a suplimenta bugetul pentru Apărare şi a avea bani de cofinanţare a fondurilor europene.