MENIU

De ce s-a simțit cutremurul de sâmbătă noapte în două reprize

Resimțirea cutremurului de sâmbătă noapte în două reprize nu indică nimic neobișnuit, explică directorul științific al INFP, Mircea Radulian.

Mai mulți cititori au semnalat faptul că seismul de sâmbătă noapte din Vrancea s-a simțit în două reprize, a doua mai puternică decât prima.

Perfect obișnuit.

”La cutremur, apar două tipuri de unde. Cele longitudinale, care apar primele, pe verticală. Urmează al doilea val de unde, ele sunt mai puternice și mișcarea e pe orizontală”, explică Mircea Radulian.

”Cei care simt ambele valuri de unde simt primul șoc, apoi o pauză de 20 de secunde, apoi simt un șoc mai puternic”, spune Radulian.

”Undele P sau undele primare numite și unde de compresie sau unde longitudinale. Deplasarea pământului care acompaniază trecerea lor se face prin dilatații și compresii succesive. Ele se deplasează paralel cu direcția de propagare a undei. Acestea sunt cele mai rapide (6 km/s aproape de suprafață) și sunt primele înregistrate de seismografe. Ele sunt responsabile de zgomotul pe care îl putem auzi la începutul unui cutremur.

Undele S sau undele secundare numite și undele de tăiere sau undele transversale. La trecerea lor, mișcările solului se efectuează perpendicular pe sensul de propagare al undei. Aceste unde nu se propagă în medii lichide, ele sunt de obicei oprite de nucleul extern al Pământului. Viteza lor este de 4,06 km/s. Ele apar al doilea pe seismograf”, explică și Wikipedia.

Mai multe articole despre:
cutremur seism Vrancea Mircea Rădulian unde seismice