MENIU

De ce rănile se vindecă mai rapid ziua decât noaptea

Atunci când erai mic și te răneai sau îți era rău, părinții și bunicii îți spuneau probabil să te culci, că îți trece. S-ar putea să nu fie așa însă, conform științei.

Studiile arată că, atunci când vine vorba de vindecarea rănilor, corpurile oamenilor se vindecă mai rapid ziua, datorită ritmului nostru circadian. Mai exact, acest ritm ne afectează felul în care funcționează celulele corpului.

Multă vreme, oamenii de știință era convinși că ritmul circadian era controlat doar de hipotalamus, dar ei suspectează că ceasul intern al oamenilor se extinde chiar mai departe, la celulele din corp. Tocmai de aceea, momentul din zi în care ești rănit poate să aibă o legătură cu ritmul de vindecare, conform Science Alert.

Cercetătorii de la Cambridge University au analizat în 2017 modul prin care celulele pielii răspund diferit în anumite momente ale zilei. Când te rănești, celulele fibroblaste se duc la zona afectată, unde restaurează proteinele și refac țesutul. Problema este că eficiența acelor fibroblaste depinde de o proteină (actina, mai precis). Dacă în corp nu există suficient de multă actină, fibroblastele își pierd din mobilitate, iar nivelul actinei depinde de ritmul circadian.

Experimentele realizate pe culturi de fibroblaste crescute în laborator, dar și pe șoareci, arată că rănile se vindecă mai greu noaptea, de vină fiind viteza de răspuns a fibroblastelor.

“Vedem în mod constant o diferență dublă în viteza de vindecare a rănilor între ziuă și noapte”, a spus biologul John O’Neill, autor senior al studiului. “Atât în celule, cât și în șoareci, putem reseta răspunsul de vindecare prin păcălirea celulelor să creadă că este altă perioadă din zi – de exemplu, prin aprinderea luminilor noaptea și oprirea lor ziua în diferite momente ale zilei în cazul șoarecilor, sau folosind medicamente care alterează ceasul biologic în cazul celulelor de laborator”.

Care este motivul pentru care celulele se vindecă mai repede ziua decât noaptea este un mister. O teorie ar putea fi că acesta este un rezultat al procesului de evoluție și nimic mai mult.