De ce plâng oamenii cu lacrimi?
În timp ce multe animale "plâng" prin vocalizarea unor expresii emoționale sau prin sunete de durere, oamenii sunt singurii care varsă lacrimi. Lacrimile tale pot fi de fericire sau de tristețe, sau pot descrie clinic lacrimația, înțeleasă ca flux de lacrimi ce poate apărea atunci când tai o ceapă sau îți intră nisip în ochi. Indiferent de cauza lacrimilor tale, procesul științific care activează „uzinele de apă“ este același.
Glandele lacrimale sunt situate între globul ocular și pleoape și produc lacrimile considerate a fi legate de emoții. Atunci când clipești, lichidul se dispersează peste ochi, apoi se scurge prin punctul lacrimal și, în cele din urmă, prin nas. În cazul în care lacrimile tale sunt mai voluminoase, ele se vor revărsa din acest sistem de drenaj, sub forma unei cascade pe obraji.
Cele trei tipuri de lacrimi
Corpul tău produce trei tipuri diferite de lacrimi. Există un tip de bază, care reprezintă o formă de lubrifiere și protecție pentru ochi. Acest tip este secretat în mod constant în cantități mici (aprox. 1 gram pe zi) și îți acoperă ochii atunci când clipești. Lacrimile sunt produse și din reflex, ca răspuns și protecție la iritanți precum vânt, praf, fum sau ceapă tăiată. Cea de-a treia formă de lacrimi, cele emoționale sau psihice, sunt, fără îndoială, cele mai misterioase și cercetate. Lacrimile tale psihice sunt produse ca răspuns la emoții puternice (stres, fericire, durere fizică etc.). Acești factori declanșatori de natură emoțională funcționează prin intermediul unei conexiuni complexe cu sistemul nervos autonom (vegetativ). Aici este o zonă specifică a creierului responsabilă de sentimente, numită sistemul limbic (ce cuprinde hipotalamusul), care e puternic conectat cu sistemul nervos autonom. Acest sistem, prin neurotransmițătorul numit acetilcolină, are un grad de control asupra sistemului lacrimal, iar această moleculă este cea care stimulează ulterior producția lacrimală.
Citeşte continuarea pe ziaruldesanatate.ro.