De ce nu vor migranţii să vină în România? Centru de azil din Bucureşti, evacuat: avea ploşniţe
Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Bucureşti a fost evacuat, săptămâna trecută, după ce întreaga clădire a fost invadată de ploşniţe.
Igienizarea clădirii de patru etaje va dura aproximativ o lună, a declarat pentru Press One ofiţerul pentru relaţia cu presă al Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI).
Apoi, cei 80 de cetăţeni străini care locuiesc în centru se vor putea întoarce. Momentan ei au fost mutaţi în centre similare din Galaţi, Giurgiu şi Rădăuţi.
Kodzaga Mujo, un cetăţean sârb în vârstă de 74 de ani, a declarat că şi câinii trăiesc în condiţii mai bune. Bărbatul a dezvăluit că toate persoanele care locuiesc în centru s-au umplut de bube.
"Oamenii la mâini, la faţă, la corp, mulţi au bube. Îi mănâncă. Care sunt purici, care sunt gândăci. Şi câinii au condiţii mai bune. Trebuie închis tot, o luna, două luni, şi venit specialiştii cu masca. Eu gândit că, dacă blocul nu e bine făcut, degeaba. După ce gândacii omorât, după câteva luni venit iar. Este undeva la perete gaură sau jos, la pământ. Eu am cumpărat soluţie, am dat bani pe spray la camera, dar gândacii n-au murit", a povestit bătrânul, într-o limba română aproximativă, scrie Ziare.com.
La rândul sau, James, un student nigerian care a fost nevoit să se mute în centru pentru că nu a mai avut bani să îşi plătească taxele la facultate, a spus că atunci când nu mai suportă mirosul urat din clădire îşi roagă prietenii din Bucureşti să îl primească la ei.
În România există şase centre pentru azilanţi, iar cel din Bucureşti are o capacitate de 320 de locuri în camere de două sau patru persoane. Doar 80 de persoane sunt însă cazate aici.
Ivona Leontescu, fost consilier la asociaţia Serviciul APEL, un ONG din Bucureşti care oferă gratuit servicii pentru persoane aflate în dificultate sau marginalizate social, inclusiv imigranţi, a declarat că în centrul din Bucureşti este foarte multă mizerie.
"Camerele sunt neîngrijite, murdare, iar pereţii, scorojiţi. Mobilierul este vechi, de spital, cu paturi suprapuse, saltele uzate şi băi infecte", a declarat Ivona Leontescu.