MENIU

De ce nu se înghesuie nimeni să închirieze plajele din Mamaia. Sumele astronomice pe care le cer cei de la Apele Române

Plajele scoase, din nou, la închiriat. Foto/Arhivă

Regia Apele Române scoate, din nou, la licitație de închiriere porțiuni de plajă din stațiunea Mamaia, dar și din Constanța și alte zone din sudul litoralului. 

Au fost scoase la licitație 44 de subsectoare de plajă neatribuire în cele trei etape organizate în cursul anului 2023.

Nu e greu de înțeles de ce nu au fost licitate, având în vedere tarifele pe care operatorii trebuie să le plătească. Caietele de sarcini au fost făcute atât de prost, încât interesele băieților deștepți să primeze, în detrimentul operatorilor economici care au ajuns să scoată din buzunar sume de cel puțin 6 ori mai mari față de 2022. Până la 55.000 de euro... ia Apele Române pentru un sector de plajă. 

Așa că, a fost reluată licitația,  în cursul zilei de joi, 29 februarie a.c., pentru sectoarele de plajă neadjudecate. Cele mai multe subsectoare scoase la licitație sunt localizate în stațiunea Mamaia, mai exact 38 de subsectoare, alte 4 sunt în Constanța și câte un subsector în Saturn și Mangalia.

Sezonul estival 2023 a fost marcat de un întreg scandal cu privire la procedura de închiriere a sectoarelor de plajă. Atribuirea acestora a fost una anevoioasă, în special pentru că durata de închiriere a fost micșorată, noile contracte fiind valabile doar până în 2024, iar timpul mult prea scurt nu le-a permis operatorilor să își ia avizele și documentațiile de urbanism necesare. Acești factori i-au determinat pe unii operatori economici să renunțe la ele. După ce a inventariat sectoarele de plajă, Administrația Națională ,,Apele Române” (ANAR) a lansat în cursul zilei de joi, 29 februarie a.c., o procedură de licitație publică pentru închirierea mai multor subsectoare de plajă.

Recent, organizaţiile patronale au tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia plajelor de pe litoral, existând îngrijorări că licitaţiile pentru atribuirea loturilor pentru care au expirat contractele de închiriere vor fi organizate prea târziu, operatorii neputând obţine avizele şi autorizaţiile necesare pentru pregătirea plajelor înainte de 1 Mai.

SURSA