MENIU

De ce ne doare capul, deși CREIERUL nu are receptori de durere

Foto arhivă

Deși recepționează durerea din tot corpul, creierul în sine nu poate simți durere. De aceea, dacă cineva v-ar atinge direct creierul sau i-ar crea acestuia o leziune, nu ați simți absolut nimic.

Și asta deoarece țesutul creierului nu are receptori proprii de durere – nociceptori. Așa se explică și faptul că o operație pe creier se poate face chiar și în condițiile în care pacientul se trezește din anestezie.

 

În acest context, nicio durere de cap nu este o durere provenită din creier, oricât de puternică ar fi aceasta și oricât de mult ar părea că aceasta este localizată în creier. Durerea provine de fapt din straturile țesutului protector al creierului, aflat între acesta și craniu.

 

Acest țesut are vase de sânge și receptori de durere proprii, astfel că, în anumite situații, aceștia se pot activa, ceea ce provoacă dureri de cap. De asemenea, creșterea fluxului de sânge de la nivelul acestui țesut poate declanșa o migrenă, motiv pentru care acestea sunt considerate dureri de cap vasculare.

 

În zona centrală a creierului este localizat centrul de durere al migrenei. Debutul unei migrene constă în impulsuri trimise de către celulele nervoase supractive către vasele de sânge, cauzând eliberarea serotoninei și a altor substanțe care dilatează vasele de sânge din vecinătatea terminațiilor nervoase.

 

Această este probabil cea mai răspândită concepție despre migrene, dar este una greșită. În cazul unei migrene, durerea de cap resimțită pe una sau ambele părți ale capului, este doar un simptom, la care se adaugă amețeală, stare de greață, sensibilitate la lumina, sunet sau senzorială. În unele cazuri, migrenă se instalează fără durere de cap.

 

Nu toate migrenele sunt la fel

 

Migrenă se manifestă diferit de la caz la caz. Există un întreg spectru de experiențe ale migrenelor și mai multe tipuri de migrenă. În funcție de intensitatea lor, pot fi moderate sau severe, prezentând un simptom sau mai multe.

 

Migrena nu este spontană

 

Migrenă se instalează în 4 stadii și poate să dea semne chiar și cu două zile înainte să apară.

 

Migrenele sunt împărțite în migrene cu aura și migrene fără aura. Cele cu aura se manifestă prin simptome precum tulburări de vedere, de mișcare sau de vorbire, care debutează cu câteva ore înainte de durerea de cap. De fapt, 70% din migrene sunt fără aura, iar simptomele celor cu aura nu apar la fiecare migrenă, conform my.cleavelandclinic.org.

 

Femeile au de trei ori mai multe migrene ca bărbații

 

Deși este adevărat că migrenele sunt de trei ori mai comune la femei decât la bărbați, sunt destui bărbați care suferă de migrene. Una din cauzele acestui raport o reprezintă schimbările la nivel de estrogen, care par să influențeze instalarea unei migrene, conform Național Institute of Neurological Disorders and Stroke.

 

Nu poți să previi apariția unei migrene

 

Stresul este considerat unul din cei mai importanți factori de apariție ai unei migrene, prin urmare adoptarea unui stil de viață mai sănătos și modificarea unor comportamente nocive, pot ajută la prevenirea migrenei.

 

Migrenele nu sunt periculoase pentru sănătate

 

O migrenă nu-ți pune viață în pericol, dar riscurile asociate acesteia și posibilele complicații (depresie, afecțiuni cardio-vasculare), pot.

 

Durerea de cap și simptomele asociate migrenei nu au nicio legătură cu nivelul IQ (coeficientul de inteligență) al unei persoane.

 

Dacă cineva motivează că nu poate participa la o activitate pentru că are o migrenă, nu este o scuză. Durerea și disconfortul asociate cu migrenă sunt reale și pot împiedică realizarea activităților de zi cu zi.

 

Trece cu medicamente de la farmacie?

 

Medicamentele pe care le poți cumpără fără rețeta din farmacii, nu ajută întotdeauna în cazul unei migrene. Este nevoie de un control la un medic specialist care să identifice cu precizie tipul de tratament medicamentos de care ai nevoie.

 

Remedii migrenă

 

Chiar dacă nu există un tratament standard pentru a trata migrenă, poți urmă o serie de pași  pentru a o putea ține sub control:

 

  • Identifica factorii declanșatori
  • Fii în controlul simptomelor pe care le experimentezi
  • Învață cum să previi instalarea unei migrene
  • Discuta-ți simptomele cu medicul tău și urmează sfaturile pe care acesta ți le oferă
  •  

 

Dacă ai o durere de cap, nu o ignoră. Dacă ai o durere de cap asociată cu stări negative, precum sensibilitate la lumina, amețeală sau stări de greață, și care durează mai mult de 4 ore, e posibil să ai o migrenă. Informează-te în legătură cu tipul de durere pe care îl experimentezi și mergi la un control medical pentru a determina tipul de migrenă cu care te confrunți și tratamentul adecvat ție.

 

SURSA

Mai multe articole despre:
migrena durere cap de ce ne doare capul