De ce n-ai voie să repari barele de protecție ale mașinii și la ce riscuri te expui
Legislația rutieră din România nu permite reparația barelor de protecție, a jantelor sau altor componente în urma unui accident. Dacă faci asta, te expui la anumite riscuri sau poți fi nevoit să plătești mai mult la o avarie viitoare.
Fie că ai plătit RCA sau CASCO, ori ambele, în urma unui accident în care ți-a fost avariată bara de protecție a mașinii, te gândești că ar fi bine dacă asiguratorul ți-ar repara-o, dacă nu pare ceva grav.
În mod normal, cu excepția zgârieturilor sau juliturilor care au luat vopseaua, nicio avarie a barei de protecție nu trebuie reparată, scrie Playtech.
Registrul Auto Român (R.A.R.) precizează că orice fisură sau diformitate produsă în urma unui accident obligă service-ul asiguratorului să o înlocuiască, indiferent de costuri.
Evident, tot din cauza acestor costuri, service-urile asiguratorilor te duc cu vorba și încearcă să te convingă că e mai simplu să îndrepte bara de protecție. Îți sunt aruncate argumente de genul că durează mult până ce fac rost de o bară nouă sau alte motive stupide pe care n-ar trebui să le iei în seamă. În fapt, service-urile încalcă legea dacă fac acest lucru.
De ce e ilegal să repari barele de protecție
Motivul pentru care R.A.R. interzice repararea barelor de protecție ține de siguranța ta și a pasagerilor. În urma unui impact care o distorsionează, iar apoi, în urma procesului reparației, se reduc performanțele de absorbție a șocului în timpul unui impact viitor cu un alt vehicul sau cu un pieton.
Această regulă se aplică și în cazul jantelor (de regulă cele din aliaj), capotei, portierelor (mai ales dacă aici există airbaguri laterale) sau a aripilor.
După barele de protecție, jantele sunt printre cele mai reparate componente în România, iar acest lucru este iar nerecomandat.
Jantele deformate pot fi îndreptate doar la cald, dar orice proces de recondiționare crește riscul de fisurare la nivel intern. Pe moment, tu n-ai să vezi vreun defect, dar ele pot ascunde deficiențe care fac diferența dintre viață și moarte pe șosele.