MENIU

De ce Macron și Putin au stat la capetele unei mese de 4 metri lungime - explicații ULUITOARE: ”Nu puteam accepta ca ei să pună mâna pe ADN-ul președintelui"

Întrevedere Putin-Macron, în Rusia / Profimedia

Imaginilie de la întâlnirea de săptămâna aceasta, dintre președintele Franței, Emmanuel Macron, și cel al Rusiei, Vladimir Putin, stând la capetele opuse ale unei mese de 4 metri lungime atunci când au discutat despre criza ucraineană, au devenit virale în spațiul public. Comentariile nu s-au lăsat, nici ele, așteptate. Unii diplomați au sugerat chiar că Putin ar putea fi dori să trimită, astfel, un mesaj diplomatic pe această cale. Surse din anturajul lui Macron susțin însă că președintele francez ar fi refuzat cererea Moscovei de a face un test rusesc COVID-19 înainte de întâlnirea cu omologul său rus. Explicația este uluitoare: ”Nu puteam accepta ca ei să pună mâna pe ADN-ul președintelui".

Emmanuel Macron a refuzat cererea Moscovei de a face un test rusesc COVID-19 înainte de întâlnirea cu președintele Vladimir Putin de săptămâna aceasta și, prin urmare, a fost ținut la distanță de liderul rus, au declarat, pentru Reuters, surse din anturajul lui Macron. 

Potrivit surselor citate, care au cunoștință despre protocolul de sănătate al președintelui francez, lui Macron i s-ar fi dat de ales: fie acceptă un test PCR făcut de autoritățile ruse și i se permite să se apropie de Putin, fie refuză și trebuie să respecte distanța față de liderul de la Kremlin.

"Știam foarte bine că asta însemna fără strângere de mână și acea masă lungă. Dar nu puteam accepta ca ei să pună mâna pe ADN-ul președintelui", a afirmat una dintre sursele citate. Totul - spune aceeași sursă - ar ține, de fapt, de îngrijorările legate de securitate dacă liderul francez ar fi fost testat de medicii ruși.

O altă sursă din anturajul lui Macron a confirmat că Macron a refuzat să facă testul PCR rusesc. Sursa a declarat că Macron a făcut, în schimb, un test PCR francez înainte de plecare din țară și un test antigen aplicat de propriul medic odată ajuns în Rusia.

"Rușii ne-au spus că Putin trebuia să fie ținut într-o bulă strictă de protecție a sănătății", a spus cea de-a doua sursă.

Kremlinul nu a oferit până în prezent un punct de vedere pe marginea acestui subiect, mai spune Reuters.

La trei zile după ce Macron și Putin au avut întâlnirea menționată, liderul rus l-a primit pe președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev. Cei doi șefi de stat și-au strâns mâna și s-au așezat aproape unul de celălalt, despărțiți doar de o măsuță de cafea.