MENIU

De ce le e frică șerpilor, ca să știm cu ce să-i punem pe fugă

Șerpilor le este frică de lumină, foc, zgomote puternice și multe altele

Există o serie de metode prin care putem evita contactul cu șerpii și chiar să îi punem pe fugă.Pentru aceasta, este important să înțelegem lucrurile de care se tem șerpii și cum putem să le folosim în avantajul nostru.

Șerpilor le este frică de lumini strălucitoare

Șerpii sunt sensibili la lumină și vor evita adesea zonele puternic luminate. Acest lucru se datorează faptului că ochii lor sunt proiectați pentru vederea pe timp de noapte, iar lumina puternică a soarelui poate fi dureroasă sau chiar dăunătoare vederii. De aceea îi vom găsi mai mult ascunși în locuri întunecoase, pe care mai bine le evităm. Dacă totuși ne vom întâlni cu un șarpe într-un loc întunecat, cel mai bine este să aprindeți o lanternă pternică direct spre ei.

Șerpii nu pot vedea bine în întuneric, așa că se bazează pe simțul mirosului și pe detectarea căldurii pentru a-și găsi prada. Dacă aprindeți o lumină în ochii lor, este posibil să se strecoare în căutarea unui loc mai întunecat.

Șerpilor le este frică de zgomote puternice

Șerpii se bazează pe simțul auzului pentru a-i ajuta să găsească hrană și să evite prădătorii. Deci, atunci când se confruntă brusc cu un zgomot puternic, poate fi foarte dezorientator și înspăimântat.

Șerpii au urechi interioare delicate care sunt ușor deteriorate de zgomote puternice. Drept urmare, atunci când este posibil, șerpii evită sunetele puternice.

Șerpilor le este frică să nu fie atinși

Șerpii sunt acoperiți cu solzi, care îi protejează de prădători și elemente. Cu toate acestea, acești solzi sunt și foarte delicati. Dacă un șarpe este atins prea dur, solzii se pot deteriora, lăsând animalul vulnerabil la infecție. În plus, manipularea unui șarpe îl poate determina să-și piardă pielea, ceea ce necesită mult timp și este stresant.

Majoritatea șerpilor nu le place să fie atinși și vor încerca să evite contactul cu oamenii ori de câte ori este posibil. Unii șerpi se pot simți amenințați de contactul apropiat și ar putea reacționa defensiv. Dacă trebuie să manipulați un șarpe, este esențial să faceți acest lucru cu atenție și blândețe.

Nu încercați niciodată să prindeți un șarpe de coadă, deoarece acest lucru îi poate răni coloana vertebrală. În schimb, sprijiniți corpul șarpelui cu ambele mâini și ridicați-l ușor, scrie Wild Animals Central.

Șerpii se tem și de oameni

Mulți oameni se tem de șerpi, dar se dovedește că șerpii se tem și de oameni. Majoritatea șerpilor vor face tot posibilul pentru a evita contactul cu oamenii. Există mai multe motive pentru aceasta.

Șerpii sunt foarte sensibili la vibrații și pot simți vibrațiile pașilor care se apropie de la distanță mare.
Șerpii au o vedere foarte slabă, așa că se bazează foarte mult pe simțul lor olfactiv pentru a evita prădătorii. Când un șarpe miroase un om, este probabil să se presupună că persoana este un prădător și va încerca să scape. Oamenii ucid adesea șerpi, așa că au motive întemeiate să se teamă de noi.

Citește și: Scapă de șerpii de lângă casă cu acest amestec simplu. Bomba olfactivă care îi va pune pe fugă și îi va împiedica să se întoarcă

Șerpii se tem și de mirosuri puternice 

Șerpii sunt sensibili la mirosuri, iar mirosurile puternice le-ar putea împiedica capacitatea de a naviga și de a localiza alimentele. Anumite mirosuri pot fi legate de prădători sau alte pericole, care pot provoca răspunsul natural de fugă al șarpelui.

Unele mirosuri doar irită mucoasa sensibilă a nasului unui șarpe. Când adăugați aceste elemente, chiar și cel mai încrezător șarpe poate deveni ezit să rămână atunci când există un miros puternic în aer.

Așadar, dacă doriți vreodată să descurajați un șarpe, încercați să utilizați un parfum puternic precum citrice sau mentă. Sunt șanse să dispară în cel mai scurt timp!

Șerpii se tem și de schimbările de temperatură

Un fapt surprinzător despre șerpi este că aceștia sunt sensibili la schimbările de temperatură. În sălbăticie, șerpii se bazează pe mediul lor pentru a-și regla temperatura corpului. Când temperatura de afară se schimbă prea repede, șerpilor le poate fi dificil să se adapteze. Ca urmare, ei pot deveni stresați sau chiar bolnavi.

Ce fac șerpii când sunt speriați?

Când un șarpe este speriat, adrenalina îi crește și începe să tremure. Mușchii din tot corpul se strâng pentru a fi gata să lovească sau să fugă după cum este necesar. De asemenea, șerpii își vor deschide gura larg și vor șuiera atunci când se simt amenințați.

Toate acestea fac parte din încercarea de a se face să pară mai mari și mai intimidanți pentru a speria inamicul din fața sa. Dacă șarpele nu poate scăpa de lucrul înspăimântător, poate încerca să-l lovească ca ultimă soluție.

Citește și: Ce înseamă când visezi șerpi și care sunt implicațiile

Din fericire, majoritatea șerpilor nu sunt agresivi în mod natural și vor mușca oamenii sau alte animale doar dacă simt că sunt în pericol.

De ce se tem șerpii cel mai mult?

Șerpii au mulți prădători, dar singurul lucru de care se tem cel mai mult este focul. În timp ce șerpii se pot apăra împotriva majorității prădătorilor, ei nu se potrivesc unui incendiu puternic. Șerpii fug adesea dintr-o zonă când văd flăcările apropiindu-se și, dacă nu pot scăpa, adesea se vor ghemui într-o bobină strânsă și așteaptă ca focul să treacă.

Acest comportament este probabil rezultatul instinctului natural al șerpilor de a evita căldura, deoarece temperaturile ridicate pot provoca răni grave sau chiar moarte. De fapt, mulți șerpi vor ieși numai noaptea când temperatura este mai rece.

De ce animal se teme șarpele?

Păsările de pradă, cum ar fi vulturii și șoimii, vor vâna șerpi pentru hrană. Pe sol, vulpile, câinii sălbatici și chiar anumite tipuri de șopârle se vor hrăni cu șerpi. Cu toate acestea, probabil cel mai de temut prădător al șerpilor este mangusta. Aceste mamifere mici sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a ucide șerpi veninoși și deseori se străduiesc să caute șerpi ca pradă.

Ce va ține șerpii la distanță?

Dacă ai ghinionul să ai șerpi în curte, probabil te întrebi ce poți face pentru a-i elimina.

Din păcate, nu există o metodă garantată pentru a ține șerpii departe, dar există câteva lucruri pe care le puteți încerca.

Asigurați-vă că eliminați orice sursă potențială de hrană de pe proprietatea dvs. Acest lucru înseamnă să vă mențineți gazonul tușit și să tăiați orice vegetație supra-aglomerată.

Ar trebui să sigilați orice fisuri sau găuri din fundație, deoarece șerpii se pot strecura în spații surprinzător de mici.
Luați în considerare utilizarea unui repelent. Sunt disponibile diverse produse comerciale sau puteți încerca să vă faceți singuri folosind ingrediente precum ardeiul de cayenne și usturoiul.

Citește și: Invazie de ȘERPI într-un județ din țară! Spitalele s-au pregătit cu SER ANTIVIPERIN - Recomandările specialiștilor

Mai multe articole despre:
serpi sarpe