De ce femeile nu sunt primite în altar
În bisericile ortodoxe, femeile nu au voie în altar. Această interdicție poate fi „încălcată“ în anumite circumstanțe. Iată de ce femeile nu sunt primite în altar și când au totuși posibilitatea de a ajunge dincolo de Catapeteasmă!
Orice lăcaș de cult cuprinde pronaosul, naosul și altarul. În primele două stau credincioșii, în timp ce în Sfântul Altar nu au voie decât preoții.
De ce femeile nu sunt primite în altar: Pe vremuri doar arhiereul intra în altar
Până în secolul al XII-lea, doar clericii care slujeau puteau sta în Sfântul Altar. Mai târziu, și mirienii puteau să intre în Altar, dar acest lucru se întâmpla doar cu binecuvântarea preotului. În Vechiul Testament se precizează că doar arhiereul intra în Sfântul Altar și asta se întâmpla doar o singură dată pe an.
De ce femeile nu sunt primite în altar: Femeile nu pot îndeplini funcții sacerdotale
În cadrul botezului, copilul de parte bărbătească este introdus în Sfântul Altar. În schimb, fetelor nu li se permite accesul în Sfântul Altar, ci sunt doar închinate la sfintele icoane. Preotul înconjoară Sfânta Masă cu pruncul de parte bărbătească, întrucât el poate primi Sfânta Taină a Hirotoniei, (toți cei cei vor să devină preoți sunt introduși în Sfântul Altar și înconjoară Sfânta Masă).