MENIU

De ce este bine să mănânci îngheţată când te doare în gât

Cel puţin o dată aţi fost sfătuiţi să vă trataţi folosind vreun remediu ciudat, păstrat din bătrâni, sau să nu mai faceţi anumite lucruri pentru că pot să producă boli. Medicii ieşeni au explicat care dintre aceste idei sunt mituri şi care nu şi, acolo unde a fost cazul, au oferit o explicaţie medicală.

„Te trage curentul”

Conform medicilor, unii curenţi de aer rece prezenţi în atmosferă, ar putea afecta unele persoane cu imunitatea scăzută.

Există un curent de aer rece şi unele persoane expuse pot să facă infecţii respiratorii care nu sunt grave. Pot fi grave dacă acel curent de aer este încărcat cu viruşi”, spune profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi, potrivit adevarul.ro.

Această sintagmă ar mai putea fi explicabilă prin faptul că, în urma expunerii la frig, unele persoane fac o uşoară pareză a nervului facial. Nu există însă nicio reacţie clară, validată medical, a efectului curentului asupra corpului omenesc, ci doar o reacţie a sistemului imunitar la curenţii pe care îi întâlneşte.

„Dacă citeşti cu lumina scăzută o să-ţi slăbeşti vederea”

Specialiştii susţin că nu există nicio relaţie directă, dovedită, între tulburările de vedere şi intensitatea luminii la care citim. Într-adevăr, comportament nu este recomandat pentru că musculature ocular este forţată atunci când se dilată diametrul pupilei, modificare influenţată de lumină, însă nu există niciun studiu care să demonstreze asta, spun medicii.

„Nu ai voie să mănânci îngheţată când te doare în gât”

Dr. Mihnea Hurmuzache, medic primar boli infecţioase la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi, susţine că este chiar indicat ca atunci când există o inflamaţie în gât, deci şi o stare locală febrilă, să compensăm prin ceva rece. Nu este deci necesar abţinerea de la îngheţată în acest caz.

„Faci artrită dacă îţi pocneşti degetele”

Afirmaţia nu are o bază patologică, spun medicii, din cauza pocnirii degetelor frecvent putând fi provocate, în cel mai rău caz, doar câteva microtraumatisme la nivelul articulaţiilor.

„Dacă mâncăm sâmburii fructelor mari, riscăm să facilităm apariţia apendicitei”

Nu este indicat să mâncăm sâmburii din fructe mai mari, pentru că riscăm să facilităm apariţia apendicitei. „Ingestia unor substanţe fibroase, lemnoase, în cantitate mare, duce câteodată la inflamarea zonei apendiculare. Sunt descoperiţi operator, în apendice, o serie de seminţe sau părţi fibroase, lemnoase din ceea ce mâncăm. Pentru că nu se dizolvă suficient, trec şi prin intestinul subţire şi ajung în locul de unde porneşte apendicele. Nu sunt dăunători doar sâmburii de struguri, ci orice este substanţă lemnoasă, fibroasă”, spune profesorul Diana Cimpoeşu.

„Punem ceapă pe o rană infectată ca să spargă”

Cunoscută drept una dintre cele mai utile legume, ceapa a fost folosită de bătrâni pentru a face infecţia „să spargă”. Dr. Mihnea Hurmuzache, medic primar boli infecţioase, susţine că într-adevăr ceapa este un bun colector al infecţiei.

„Atunci când este vorba de colecţii purulente, fie pe tegumene, fie în cazul ulcioarelor, de exemplu, ceapa chiar este benefică pentru a adunat infecţia, favorizând astfel ieşirea acesteia”, menţionează acesta. De exemplu, în cazul unui ulcior (orjelet), ceapa fierbinte se înveleşte într-un tifon şi se pune peste ochiul afectat, ajutând astfel la strângerea infecţiei într-un singur loc şi grăbind vindecarea.

„Punem varză pe răni ca să amelioreze durerea”

În cazul unor răni superficiale la nivelul pielii, care provoacă dureri sau stări febrile locale, se poate folosi o frunză de varză ca să „scoată” căldura. Varza nu tratează infecţiile şi nici nu dezinfectează rănile, spun medicii, dar poate fi folosită pentru probleme inflamatorii. Substanţa pe care o secretă intră în piele şi diminuează durerea, dar nu vindecă problema.

Mai multe articole despre:
sănătate îngheţată durere durere gat