MENIU

De ce e mai bine să înlocuieşti sucul și băuturile acidulate cu apă. UPDATE: Poziția ANBR

Experții recomandă consumul de apă pentru a reduce riscul de obezitate, îndemnându-i în special pe părinți să înlocuiască sucul și băuturile acidulate cu apă în alimentația copiilor lor, pentru a reduce aportul zahăr și, în consecință, riscul de obezitate, hipertensiune arterială și diabet, scrie joi The Independent, potrivit AGERPRES.

Specialiștii atrag atenția că, deși băuturile îndulcite cu zahăr sunt cea mai importantă sursă pentru aportul de zahăr la toate vârstele, consumul lor este în special problematic pentru copii și adolescenți.

"Încurajați-vă copiii să bea apă. După ce sunt înțărcați, copiii ar trebui să bea apă potabilă (...) Încurajez ferm oamenii să își ia necesarul de fluide din apă" — acesta este sfatul simplu pe care îl dă Susan Jebb, profesor de alimentație și sănătatea populației la Universitatea Oxford.

Comentariile sale survin în contextul în care aproximativ unul din cinci copii din Marea Britanie este obez, iar aproximativ o treime sunt supraponderali.

Oficiali din domeniul sănătății vor emite joi un nou aviz privind reducerea consumului de zahăr, precum și noi orientări cu privire la alimentele bogate în carbohidrați, cum ar fi pâinea și orezul.

______

UPDATE: Poziția Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare referitoare la raportul Comitetului Științific Consultativ pentruAlimentație - UK

Industria băuturilor răcoritoare are un istoric puternic în reformularea și inovare. O gamă largă de băuturi răcoritoare cu un conținut scăzut de calorii și fără calorii sunt disponibile pentru consumatori, aceste sortimente reprezentând până la 30% din vânzări în multe piețe europene.

Industria băuturilor răcoritoare din Europa a făcut ample angajamente de a acționa în mod responsabil în zona de marketing și comunicare. Începând cu anul 2006, membrii UNESDA (asociația europeană a băuturilor non-alcoolice), organizație din care face parte și ANBR, au făcut ample demersuri pentru practicarea unui marketing responsabil, atât din punct de vedere al conținutului, cât și al produselor promovate, care să susțină parinții în eforturile de educare a copiilor lor în vederea asigurării unui stil de viață sănătos și responsabil. Membrii UNESDA s-au angajat să NU își promoveze produsele, pe teritoriul Uniunii Europene, în programele destinate copiilor sub 12 ani la TV, în presa scrisă, on-line sau în sfera digitală și NU își comercializeze produsele în școlile primare din EU28

Toate băuturile răcoritoare pot fi parte a unei diete echilibrate și a unui stil de viață echilibrat. Statisticile arată că băuturile răcoritoare contribuie cu doar 3% din calorii la dieta zilnică medie în Europa. Este important ca oamenii să echilibreze aportul de calorii și exerciții fizice și să beneficieze de sorimentele cu un conținut scăzut de calorii și fără calorii disponibile pe piață.

Varietatea nutrițională este esențială pentru asigurarea nevoilor specifice fiecăruia. Niciun aliment nu oferă toți nutienții necesari organismului în cantitatea potrivită, orice aliment joacă un rol în satisfacerea necesarului zilnic. O alimentație corectă nu depinde direct de alimentele consumate luate individual, ci de combinațiile dintre acestea, de cantitățile în care sunt consumate și de obiceiurile culinare. Cheia pentru o alimentație sănătoasă este echilibrul și adaptarea la nevoile specifice fiecărui organism.

 

Mai multe articole despre:
apă consum