MENIU

De ce e bun frigul pentru sănătate

De ce e bun frigul pentru sanatate

Toată copilăria mama ta ţi-a spus iarna să te îmbraci, ca să nu răceşti. Fesul era obligatoriu, iar fularul înnodat în spate era greu de dezlegat. Ai preluat această credinţă şi te-ai obişnuit să te înfofoleşti bine şi să ieşi cât mai puţin afară când este frig. Hibernarea nu este bună pentru sănătate. Frigul iti activează circulaţia sanguină, alină durerile, te fereşte de gripa şi arde caloriile.

Nimic nu-i mai bun ca frigul pentru stimularea circulatiei sanguine. Confruntat cu frigul, corpul uman are tendinta de a trimite mai rapid sange catre organele vitale. Microcirculatia este activata pentru ca frigul provoaca strangerea vaselor mici de sange (vasoconstrictie), urmata de o destindere imediata a acestora (vasodilatatie). Astfel are loc drenajul limfatic, sunt prevenite formarea varicelor si caderea parului.

Expunerea prelungita la un frig intens nu este recomandata persoanelor care au probleme cardiace. Atunci cand este frig, inima bate mai repede, lucru care ar putea sa fie dificil tolerat de catre cei care au suferit un infarct. Persoanele cu risc cardiac trebuie sa evite schimbarile bruste de temperatura.

Actiunea antalgica a frigului este cunoscuta inca din Antichitate. Primul lucru pe care il faci atunci cand te lovesti este sa pui o punga cu gheata pe locul loviturii. Exista mai multe explicatii stiintifice pentru acest lucru. In primul rand, sunt adormiti nervii senzitivi, cei care transporta influxul nervos spre creier (de unde si senzatia de amorteala provocata de frig). In al doilea rand este stimulata productia de endorfina, hormon ale carui efecte sunt asemanatoare cu cele ale morfinei. Frigul alina durerile musculare (intinderi, tendinite) si articulare (luxatii, entorse), dar si durerile de cap.

Citestemai mult pe curademiere.ro.

Mai multe articole despre:
frig frig sănătate circulaţia sanguină