MENIU

De ce e absurdă decizia CCR care l-ar "obliga" pe Iohannis să o revoce pe Kovesi

Revocarea sefei DNA

Revocare Kovesi. Curtea Constituțională (CCR) a luat, miercuri, o decizie surprinzătoare admițând sesizarea făcută de Tudorel Toader privind existența unui conflict între Guvern și Președinție cu privire la revocarea șefei DNA. Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, CCR ar putea anunța că președintele Iohannis este obligat să o revoce pe Laura Codruța Kovesi.

Revocare Kovesi. Absurditatea unei eventuale decizii CCR prin care președintele Iohannis ar fi "obligat" să o revoce pe Kovesi este sesizată de juriștii constituționali.

Revocare Kovesi. Dacă Iohannis ar fi obligat să accepte automat solicitarea lui Tudorel Toader nu mai avea niciun sens în cadrul procedurii existența unui "aviz consultativ din partea CSM", după ce ministrul Justiției a formulat solicitarea.

Revocare Kovesi. "Ce sens mai avea un aviz din partea CSM, , chiar și consultativ, dacă președintele Iohannis e obligat din start să semneze revocarea? Avizul CSM a fost dat ca președintele să îl consulte și apoi să ia o decizie", explică juriștii constituționali.

Revocare Kovesi. La data de 27 februarie secția de procurori a CSM a decis să respingă cererea de revocare a șefei DNA, cerere elaborată de ministrul Justiției. Decizia a fost luată cu șase voturi pentru aviz negativ și unul împotrivă, chiar al ministrului Justiției, Tudorel Toader.

"Decizia CCR vine să tranșeze un conflict între cele două instituții. Președintele CCR a spus că se va arăta și modalitatea prin care se poate rezolva acest conflict", a explicat avocatul Cristian Ene la Realitatea TV.

Și profesorul Radu Carp, specialist în drept constituțional, spune că președintele Iohannis nu poate fi obligat de o decizie a CCR să acționeze într-un sens sau altul și să o revoce pe șefa DNA.

"Este ceva absolut bizar ca CCR să nu se păstreze în limitele sesizării care a fost făcute. Mi se pare că se adaugă la Constituție, scrie negru pe alb în Constituție ce poate face președintele, nimeni nu poate să adauge ceva la Constituție, nici CCR. Președintele nu poate fi obligat într-un sens sau altul. CCR nu emite recomandări, ci tranșează litigii. CCR a spus că a fost un conflict. Remediile pentru a soluționa acest conflict nu mai țin de intervenția posibilă a CCR, ci de libertatea de decizie a actorilor politici",  a explicat Radu Carp.

 

Mai multe articole despre:
revocare Kovesi