MENIU

De ce avem apendice si ce riscuri pentru sănătate apar după ce nu-l mai avem?

Chiar dacă e considerat inutil, apendicele are un rol esenţial și ne poate salva viaţa

Apendicele este o prelungire a tubului intestinal care, cel puțin la oameni, pare să nu aibă alt rol decât de a deveni inflamat și de a le da bătăi de cap până este nevoie de extirpare. Ceea ce nu știm este că aproximativ 40.000 de oameni mor anual din cauza unor complicații netratate în zona apendicelui. 

Charles Darwin a emis ipoteza că apendicele a fost o relicvă evolutivă rămasă de la strămoșii îndepărtați ai umanității, din perioada în care s-a trecut de la dietele bazate pe frunze la dieta pe fructe.

Specialiștii din vremurile noastre nu cred că răspunsul este atât de simplu și că apendicele ar fi doar o porțiune absolut inutilă a tubului intestinal. Acesta ar funcționa ca o „casă sigură” pentru microbii benefici care combat diverse infecții, antibioticele sau toxine , este de părere Eytan Wine, un gastroenterolog la Universitatea din Alberta, potrivit The Scientist.

Acesta precizează că teoria nu este încă dine definită, dar cu siguranță este plauzibil și oarecum susținut de observațiile medicale.” Apendicele conține, de asemenea, o cantitate mare de țesut limfoid asociat intestinului, populat cu diferite tipuri de celule T și B, precum și cu centre germinale, ceea ce i-a determinat pe cercetători să emită ipoteza că acesta poate funcționa ca un site de amorsare a celulelor imune.

Mai multe articole despre:
apendice de ce avem apendicita riscuri sanatate