MENIU

De ce au boicotat Dragnea, Tăriceanu și Dăncilă recepția de ziua Franței

Dragnea si Tariceanu, absebti de la Ziua Franței

Ziua Franței a fost marcată la București printr-o recepție la ambasadă. Klaus Iohannis a fost prezent la petrecere, iar Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă au refuzat și de această dată invitația, la fel ca la ziua Statelor Unite. Chiar dacă nu mai este șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi a fost prezentă, deoarece a primit invitația în perioada mandatului.

La fel ca la ziua Statelor Unite, Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă au refuzat și de această dată invitația.

Anul acesta, Ziua Franței s-a desfășurat sub semnul Centenarului Marii Uniri, moment punctat și de către președintele Klaus Iohannis în discursul său. De partea cealaltă, ambasadoarea Franței la București a ținut să puncteze valorile europene de la care România nu trebuie să se abată.

Evenimentul a reunit întreaga elită a statului român. Au fost prezenți de la procurori, miniștri, parlamentari la ambasadori ai altor state. Ambasadorul Croației a venit îmbrăcat într-un tricou în culorile naţionalei. Recepția de la Ambasada a avut loc doar cu o zi înainte de finală campionatului mondial care va fi disputată între Franța și Croația.

Citește și: "Un trio de neamuri proaste". Al doilea, al treilea şi al patrulea om în stat, puși la ZID

Deşi a primit invitație în calitate de procuror-şef al DNA, Laura Codruța Kovesi a venit la recepție. A stat tot timpul în preajma procurorului general, Augustin Lazăr, şi a lui Daniel Horodniceanu, procurorul-şef al DIICOT.

Marii absenți au fost, din nou, liderii coaliţiei de guvernare: Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Viorica Dăncilă.

Franța a fost printre cele 12 țări care au semnat scrisoarea prin care își exprimă îngrijorarea cu privire la modificările codurilor penale. Cei trei au lipsit şi de la recepţia de Ziua Statelor Unite ale Americii.

La sfârșitul lunii iunie, 12 ambasade, printre care și cea a Franței, au cerut României să ia în considerare potențialul impact negativ al amendamentelor la legislația penală.

Citește și: Tudorel Toader, "urecheat" de procuroarea care îl anchetează pe Dragnea. Schimb de replici noaptea

Cele 12 state semnatare ale apelului se declarau îngrijorate de modificările aduse Codului penal și îndeamnă autoritățile să colaboreze cu experții internaționali ai Comisiei de la Veneția și ai Grupului statelor împotriva corupției.

Mai multe articole despre:
Ambasada Franţei