MENIU

De ce apare transpirația abundentă. Ce boli se ascund în spatele acestui simptom?

Transpirația excesivă nu este cauzată doar de căldura de afară. Acesta poate fi unul dintre simptomele ce prevestesc prezenta unei afecțiuni în organism. Iată care sunt bolile care au ca simptom transpirația excesivă. 

 Diabet 

Transpirația excesivă poate să apară la pacienții diabetici pe fondul unei glicemii scăzute sau ca efect al medicației. Factori favorizanți ai hiperhidrozei sunt și bolile secundare apărute pe fondul diabetului, cum este neuropatia periferică. 

Obezitate 

În cazul obezității, pierderea redusă de căldură, din cauza stratului gros de țesut adipos subcutanat, poate declanșa un răspuns compensatoriu al glandelor sudoripare. Când obezitatea este asociată cu diabet, transpirația excesivă apare și din cauza acestuia. 

De ce apar bătăile neregulate ale inimii. Ce trebuie să faci în caz de aritmie

Afecțiuni endocrine 

O multitudine de boli cu transpirația excesivă printre simptome se regăsesc în spectrul endocrinologic. Întâlnim hiperhidroza în hipertiroidism (și în afecțiunile asociate cu un nivel crescut de hormoni tiroidieni, cum sunt boala Basedow-Graves sau boala Plummer), hipogonadism și acromegalie, în sindromul carcinoid (tumoră neuroendocrină) și în feocromocitom – o tumoră rară la nivelul glandelor suprarenale. 

Anumite infecții 

Tuberculoza este infecția cel mai des asociată cu transpirația excesivă, dar același simptom este prezent în bruceloză, endocardită (infecție cardiacă), osteomielită (infecție la nivel osos), HIV, abcese, malarie. 

Afecțiuni cardiace 

Transpirația excesivă este unul din simptomele cu care se confruntă pacienții diagnosticați cu boală coronariană. Când apare brusc, hiperhidroza poate anunța și un infarct miocardic. 

Afecțiuni neurologice 

Și în domeniul neurologie se regăsesc boli care au transpirația excesivă printre simptome: boala Parkinson, scleroza multiplă și leziunile traumatice cu afectare nervoasă. 

Cancer 

Leucemia și tumorile maligne pot declanșa hiperhidroza, pe fondul schimbărilor hormonale produse în organism, care încearcă să lupte cu boala, dar și ca efect al chimioterapiei. Cel mai des, transpirația excesivă apare în limfom, mezoteliom, cancer osos, cancer de prostată, cancer renal și cancer tiroidian medular avansat. 

Anxietate 

În tulburarea de anxietate, transpirația excesivă se asociază palpitațiilor și nervozității resimțite de pacient când starea tensională este accentuată și trece printr-un atac de panică. De regulă, sunt afectate fața, axilele, palmele și tălpile. 

Apnee în somn 

În cazul apneei obstructive, transpirația excesivă apare noaptea și este însoțită de alte simptome specifice acestei tulburări de somn: sforăit, senzație de sufocare, dureri toracice.

Alimente care ard grăsimea de pe abdomen. Top 5 cele mai eficiente

 

sursa

Mai multe articole despre:
transpiratia abundenta boli simptom sanatate