MENIU

De ce a murit pilotul Florin Rotaru? Anchetatorii refac caseta de la bordul avionului MiG 21 Lancer

Acum un an, un MIG 21 LanceR se prăbuşea la Constanţa. Abia acum aflăm de ce s-a întâmplat tragedia. Nu avionul, nu pilotul, nu vremea au fost de vină, ci o pasăre. Reporterul Realitatea TV, Andreea Dăscălescu, a aflat, în premieră, că ancheta a ajuns la final şi arată clar că în timpul zborului o pasăre a intrat în motor. Pilotul a supravieţuit. A reuşit să se catapulteze. Dar, chiar şi cu mărturiile lui, anchetatorii tot au avut nevoie de timp pentru a cerceta fiecare bucăţică din epava aeronavei. Vă arătăm, astăzi, imagini în exclusivitate, din ancheta accidentului de acum un an, de lângă Constanța. Atenție, imaginile pot avea un puternic impact emoțional! 

12 iunie 2017. Un avion MiG 21 LanceR se prăbuşea în apropeiere de Nazarcea, judeţul Constanţa. Avionul decolase de puţin timp din baza de la Mihail Kogalniceanu şi efectua un zbor de antrenament. Pilotul, Adrian Stancu, a reuşit să se catapulteze. "Ai avut noroc că ai scăpat cu viaţă", i-au spus anchetatorii la câteva luni după ce au analizat fiecare piesă din avionul distrus. 

"Fiecare bucăţică din aeronavă se recuperează. Se adună fiecare compenentă şi se reconstituie aeronava respectivă. Aceasta se transportă într-un loc izolat, acolo unde se permite ca personalul care desfăşoară ancheta, personalul tehnic, să poată să facă reconstituirea efectivă şi să analizeze fiecare bucăţică în parte", a declarat Ştefan Dănilă, fost şef al Statului Major General.

Reporter: Andreea Dăscălescu
Montaj: Beatrice Mihalache

Ceea ce vedeţi sunt imagini luate de anchetatori la scurtă vreme după prăbuşirea MIG-ului. E ca un puzzle care s-a desprins piesă cu piesă. Într-o parte aripile, în alta motorul - făcut acordeon, trenul de aterizare - transformat în zeci de bucăţi din tablă şi scaunul de catapultare - colacul de salvare al pilotului. 

"Se transmit elementele componente acolo unde există expertiza pentru depanare, pentru verificare. Motorul, dacă este motor de MiG la Aerostar, dacă este înregistrator de timp se trimite la Aerofina. Acolo, împreună cu specialiştii se transferă înregistrarea pe un laptop sau pe un CD, după care se trece la decriptarea lui", mai spune Dănilă. 

Specialiştii încearcă să traducă parametrii tehnici. Să vadă viteza, înălţimea și cum funcţiona motorul înaninte ca avionul să se izbească de pământ. Ce comenzi a primt din partea pilotului și cum s-a comunicat cu turnul de control. Apoi, pot fi trase primele concluzii. 

Aşa arată, de exemplu, cutia neagră, care e, de fapt, portocalie. Aici şi pe caseta de la bordul avionului sunt toate informaţiile care-i ajută pe judiciarişti să stabilească vinovaţii și cauzele care au dus la prăbuşirea avionului. Extrem de complicat, chiar şi pentru anchetatori! Acesta este motivul pentru care soluţia într-un dosar poate să vină chiar şi după un an. Sau doi. Aşa cum s-a întâmplat în cazul accidentului aviatic din apropiere de Constanţa. La mai bine de un an de la tagedie, anchetatorii au conchis:

"Perturbarea s-a datorat ingerării unui corp străin în zbor, în procedura de apropiere la aterizare. Cel mai probabil una sau mai multe păsări au produs efectele menționate mai sus. În urma inspectării amănunţite şi a examenelor de laborator, s-a ajuns la concluzia că motorul a funcţionat în parametrii normali înainte de aspirarea păsării".

Aşa arată un motor distrus de o pasăre. O vietate de doar câteva sute de grame a făcut praf în câteva clipe un avion de luptă de câteva tone. 

Dacă ancheta prăbuşirii MIG-ului de la Nazarcea e clară şi încheiată, în cazul tragediei de la Feteşti, în care şi-a pierdut viaţa pilotul Florin Rotaru, cercetările sunt complicate. Din informaţiile obţinute în exclusivitate de Realitatea TV, specialiştii ar trebui să refacă ultimele 6-7 secunde de pe caseta de la bordul avionului, o parte din interceptări fiind distruse la impactul cu solul. Şi mai există o concluzie preliminară: motorul ar fi funcţionat perfect până la prăbuşirea aparatului de zbor. 

"Dacă vorbim de secunde este foarte dificil. Pentru că o secundă era suficientă pentru ca avionul să se prăbuşească. Dacă nu avem parametrii de zbor pe ultima secundă, putem să presupunem orice. Dacă parametrii de zbor nu sunt descifrabili pentru ultimele 7 secunde, este foarte, foarte dificil să se afle vreodată cauza", spune Ştefan Dănilă, fost şef al Statului Major General.

Din 1996, de când au fost modernizate MiG-urile, au avut loc 11 accidente aviatice. Şase piloţi au murit şi opt au reuşit să se catapulteze. 

Mai multe articole despre:
accident accident aviatic florin rotaru