MENIU

De ce a lansat Iranul un ATAC atât de puternic asupra Israelului și cum a reușit "Domul de Fier" să doboare marea majoritate a rachetelor. Informații din culisele operațiunii

Salva de rachete a plecat marți seară spre Israel după multe discuții între liderii iranieni, spun oficialii citați de New York Times. A fost un atac în parte surprinzător, cu rachete puternice, care a escaladat conflictul ce destabilizează Orientul Mijlociu de decenii. Dar Israelul, susținut de aliații săi, în principal de SUA, a fost pregătit, folosindu-și scuturile antiaeriene performante pentru a doborî majoritatea proiectilelor, explică Financial Times și CNN.

Pentru unii analiști, primele comentarii ale liderilor iranieni, inclusiv ale liderului suprem, sugerau mai degrabă că atacul nu va veni. Președintele Massoud Pezeshkian s-a numărat printre cei care au îndemnat la precauție.

Conservatorii iranieni au atacat însă președintele și guvernul într-o campanie dură pe rețelele sociale și în presa iraniană, afirmând că apelurile lor la reținere sunt echivalente cu trădarea.

În acest context ternsionat, comandanții militari au ajuns la concluzia că este esențial să ofere Israelului un mesaj, pentru a încetini atacurile asupra Hezbollah. Și mai important, au susținut ei, Iranul trebuia să acționeze pentru a demonstra Israelului că nu este slab.

Schimbarea de strategie a Iranului, au mai declarat oficialii americani, a pornit de la un calcul la care au contribuit liderii săi, inclusiv ministrul de externe Abbas Araghchi.

Aceștia au decis că Iranul a calculat greșit atunci când a decis să nu acționeze la uciderea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, în iulie, și la uciderea mai recentă a comandantului iranian de top, generalul Abbas Nilforoushan.

În opinia lor, această reținere a fost înțeleasă greșit, ca slăbiciune. Araghchi a spus altor oficiali că țările occidentale au păcălit Iranul atunci când i-au cerut să dea dovadă de reținere și să permită negocierea unei încetări a focului în Gaza, au declarat cei trei oficiali SUA.

Respingera atacului arată că "Domul de Fier" este mai redutabil decât își imaginau adversarii Israelului

Majoritatea celor aproximativ 180 de rachete balistice lansate de Iran au fost interceptate de apărarea antiaeriană a Israelului, cu ajutorul SUA, care și-a activat distrugătoarele navale din regiune. Chiar dacă unele proiectile au atins solul și au provocat pagube, toate sursele de la sol indică faptul că n-ar exista victime. Succesul ar fi cu atât mai mare cu cât, spre desobire de atacul masiv din primăvară, care a fost anunțat de oficialii de la Teheran, cel de marți seară a fost surprinzător

Dacă acest lucru se confirma definitiv, ar fi dovada eficacității remarcabile a sistemelor de apărare antiaeriană ale țării și a capacităților militare ale SUA – mai ales că Teheranul a declanșat atacul fără niciun avertisment, scrie Financial Times, citat de HotNews.

Diferențe majore între ultimul atac cu rachete al Iranului și precedentul atac din aprilie

În aprilie, Iranul a lansat aproximativ 170 de drone, 30 de rachete de croazieră și mai mult de 120 de rachete balistice. Potrivit armatei israeliene, 99% dintre acestea au fost interceptate, doar câteva rachete balistice aterizând în interiorul țării, unde au provocat pagube minime.

În atacul de marți, pe lângă faptul că nu a fost anunțat în prealabil, armata iraniană a folosit doar rachete balistice, nu și drone, care se deplasează mai lent, tocmai pentru a reduce timpul de avertizare și de răspuns disponibil pentru apărarea israeliană.

Rachetele balistice, care zboară în spațiul orbital înainte de a se prăbuși spre ținte cu viteză supersonică, sunt adesea mai greu de interceptat decât rachetele de croazieră.

Mai multe articole despre:
irael atac iran rachete cupola de foc razboi