MENIU

Mai des decât "Altă întrebare"! De câte ori a spus Maior "eveniment privat" la comisia de anchetă

George Maior

Fostul șef al SRI, George Maior, a fost încolțit de parlamentarii din Comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 și a evitat orice răspuns concret cu privire la circumstanțele "întâlnirii de taină" din seara turului doi din casa lui Gabriel Oprea, ascunzându-se în spatele ideii că a participat doar la un "eveniment privat" despre care nu poate da informații.

Fostul director al SRI George Maior, în prezent ambadasor al României în SUA, a evitat aproape orice întrebare pusă de parlamentarii din Comisia de Anchetă despre contextul întâlnirii din seara turului doi din casa fostului ministru Gabriel Oprea invocând caracterul "privat" al înâlnirii, despre care jurnalistul Dan Andronic spunea că a făcut jocurile în privința rezultatelor din alegeri.

La fiecare răspuns dat comisiei de anchetă, George Maior a invocat de cel puțin 3 ori sintagma "eveniment public", depășindu-l în acest fel chiar pe celebrul Florin Iordache care și-a creat renumele de ministrul "Altă întrebare" după modul în care s-a eschivat de la un răspuns direct legat de Ordonanța 13.

În primele 15-20 de minute ale audierii, George Maior a repetat sintagma "eveniment privat" de cel puțin 20 de ori.

"Dacă eu am spus că e vorba de un eveniment privat, înseamnă că nu a avut nici caracter politic, nici caracter oficial, nu a fost nici ceva ilegal. Nu consider că sfidez comisia sau poporul român pentru care am făcut atâtea lucruri", s-a apărat George Maior după ce a fost acuzat dur de deputatul PSD Adrian Pleșoianu că se ascunde în spatele

După ce a refuzat să mai răspundă la întrebări pe tema întâlnirii de acasă de la Gabriel Oprea, deputatul PSD Liviu Pleşoianu a acuzat că este "de o gravitate maximă că nu răspunde la întrebări", în condiţiile în care Maior are o funcţie publică, plătită din banii românilor.

"Nu poţi să te prezinţi în faţa unei comisii de anchetă a unui Parlament în timp ce ai fost plătit din fonduri publice şi să sfidezi activitatea comisie vorbind despre caracterul privat al întâlnirii. Erați totuși directorul SRI la acel moment și era cea mai importantă zi din acel moment și din următorii 5 ani", a spus deputatul Adrian Pleșoianu.

Acesta a adăugat că Maior "nu are căderea să ocupe" funcţia de ambasador al României în SUA, având în vedere aceste răspunsuri.

Jurnalistul Dan Andronic a dezvăluit că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, înalţi demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. Întrebat de jurnalişti câte nume de persoane a nominalizat în faţa anchetatorilor, Andronic a spus că între 9 şi 12, aceste persoane aveau funcţii importante în statul român, "cu două excepţii".