MENIU

Datoria bugetară a depășit 50% din PIB. Salariile de la stat, cresc

Criză la buget, salarii pe plus la stat. Foto/Arhivă

Deși bugetarii ar putea rămâne cu veniturile înghețate după ce datoria publică a ajuns la 50% din PIB, surse guvernamentale susțin că nu se pune problema de așa ceva. Ba mai mult, ordonanța de urgență prin care vor fi acordați bani în plus bugetarilor ar urma să fie adoptată de guvern săptămâna viitoare. 

„Nu cred că azi suntem la 50%. Ordonanța de Urgență este în dezbatere publică, eventual va fi corectată. Sunt extrem de multe de categorii de salariați din sistemul public ce nu vor beneficia de acasta ordonanță. Guvernul încearcă să ajute românii cu putere mică de cumpărare. Sunt câțiva salariați care nu au beneficiat de ajustări și sunt în urmă cu salariile. Vor primi doar o pătrime, pentru că bugetul nu permite prea mult. De exemplu, CNAIR se chinuie să scoată la concurs posturi pentru că sunt salariile la nivelul de acum 4 ani. Este o măsura socială, dar și de funcționare a unor instituții. Prin aceste măsuri ne apropiem la aplicarea unitară a legii salarizării. Cred că Ordonanța de Urgență va fi adoptată săptămâna viitoare.

Vorbim și despre creșterea pensiilor, una mică, dar de impact, având in vedere că este vorba de 1 milion de persoane. Sunt oameni care câștigă doar din pensii, nu au alte venituri”, a declarat pentru Realitatea Plus, Cătălin Boboc, secretar de stat în Ministerul Muncii.