MENIU

Guvernul Orban pregătește noi măsuri. ANUNȚ de ultim moment despre amânarea plății ratelor bancare

danca guvern realitatea plus

Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului Ludovic Orban, a intrat în direct la Realitatea PLUS. El a adus noutăți cu privire la măsurile pe care le pregătește Executivul în contextul crizei COVID-19 din țara noastră. El a vorbit despre perspectiva Guvernului de a plăti șomaj tehnic pentru aproximativ un milion de oameni. Comisia Europeană ar putea contribui și ea la acest demers cu bani din fonduri europene.

Ionel Dancă: „Avem o abordare graduală în ceea ce privește epidemia de coronavirus. Asta nu înseamnă că e lipsită de claritate sau de fermitate. În funcție de efectele evoluției acestei epidemii în zona economică, suntem pregătiți cu adoptarea de măsuri necesare posibile. În primul pachet de măsuri pe care l-am adoptat săptămâna trecută, noi am vizat într-un ritm foarte rapid și cu prioritate un pachet de măsuri dedicate celor care sunt în prima linie în fața efectelor negative provocate de coronavirus.

Aceste măsuri de sprijin s-au axat pe două direcții: să asigurăm plata indemnizației de șomaj tehnic pentru cei disponibilizați în această perioadă (avem deja peste 200.000 de contracte de muncă suspendate în această perioadă) și să asigurăm finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii, pentru capitalul de lucru, pentru nevoile lor de investiții.

În continuare avem consultări cu principalele sectoare economice afectate și căutăm soluții. Sunt noi categorii profesionale afectate. De exemplu cabinetele stomatologice și pentru ele trebuie să găsim soluții. Afectată este și zona de companii mari, de sectoare industriale, strategice. Ele nu au fost abordate în primă fază. Vorbim de industria auto, de industriile mari și care au de asemenea nevoie de o reglementare special și de măsuri de sprijin.

Șomajul tehnic, sprijinit partial de Comisia Europeană

Estimarea noastră este că un milion de oameni ar putea să beneficieze de această măsură de sprijin din partea statului, de plată a șomajului tehnic. Suntem în discuții cu Comisia Europeană și avem promisiuni că o parte din aceste fonduri vor fi suportate din fonduri europene. Pentru angajații de la firmele direct afectate (IMM-uri) vom solicita decontarea acestor conturi direct de la Comisia Europeană. Efortul bugetar pe care noi l-am pregătit în acest sens este de aproximativ patru miliarde de lei”, a mai spus Dancă.

În ceea ce privește amânarea plății ratelor bancare de către populație, șeful cancelariei Premierului a mai precizat: „Suntem în discuții cu băncile și cu BNR. Sperăm ca în zilele următoare să ieșim cu câteva măsuri în această zonă. Băncile au la dispoziție aceste instrumente, de a amâna plata ratelor creditelor populației. Ele existau deja, important este să existe voință, ca ele să fie aplicate. ”

Mai multe articole despre:
coronavirus guvern ionel danca