Dan Motreanu și Daniel Buda (PNL) au solicitat Comisiei Europene creșterea bugetului pentru a oferi sprijin fermierilor
Dan Motreanu și Daniel Buda (PNL) au solicitat Comisiei Europene creșterea bugetului pentru a oferi fermierilor un sprijin proporțional cu amploarea pierderilor suferite
Dan Motreanu și Daniel Buda, europarlamentarii PNL și membri ai grupului PPE, sunt de părere că Uniunea Europeană trebuie să ia urgent măsuri suplimentare pentru sprijinirea fermierilor.
“Am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegul meu Daniel Buda, creșterea bugetului rezervei de criză a Politicii Agricole Comune (PAC) pentru a oferi fermierilor un sprijin proporțional cu amploarea pierderilor suferite. În scrisoarea trimisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reamintim că fermierii din UE sunt afectați negativ din mai multe cauze: secetă, inundație, afluxul de grâne ieftine din Ucraina. Agricultorii români resimt puternic consecințele multiplelor crize”, precizează într-un mesaj pe Facebook eurodeputatul român Dan Motreanu.
Nu este singura solicitare trimisă președintei CE: “Propunem, de asemenea, excluderea temporară a ajutoarelor de stat acordate sectorului agricol din calculul deficitului bugetar.
Solicităm crearea unui mecanism la nivelul UE pentru achiziționarea cerealelor din Ucraina și distribuirea acestora în țările cu risc de foamete. Această măsură ar contribui la stabilizarea prețurilor cerealelor pe piața internă europeană.”
România a beneficiat de aproape 40 de milioane de euro fonduri europene, până acum, sprijin pentru fermierii din țările apropiate de Ucraina, amintește liberalul, în plin protest al fermierilor români.
“Noi, europarlamentarii din grupul PPE, o spunem răspicat: este nevoie de un sprijin mult mai consistent. Finanțările europene au fost și rămân inadecvate și insuficiente pentru a compensa pierderile substanțiale suferite de fermierii europeni”, adaugă Dan Motreanu.
El își încheie mesajul amintind demersurile pe care le-a făcut în favoarea fermierilor în mandatul de europarlamentar, alături de colegii liberali. Astfel, aceștia au convins Comisia Europeană să deblocheze bani din rezerva de criză a UE și Parlamentul European a aprobat anul trecut propunerea privind egalitatea subvențiilor PAC în toate statele UE, ceea ce s-a tradus în subvenții mai mari pentru agricultorii români.