MENIU

Dan Barna îl apără pe şeful CFR Călători, după declarațiile nepotrivite: „Să judecăm oamenii după ceea ce fac, mai puţin după ceea ce spun. A fost un context nefericit”

Dan Barna, despre şeful CFR Călători după declarațiile nepotrivite în urma incidentelor feroviare

Vicepremierul Dan Barna susține că directorul CFR, Ovidiu Vizante, nu trebuie judecat după vorbele sale, ci după faptele sale. Declarația vine la câteva ore de la declarațiile nepotrivite făcute de șeful CFR în urma incidentelor de pe calea ferată din ultima zi, mai ales despre situația călătorilor din trenul care a stat în câmp peste 9 ore, noaptea, din cauza ploilor și furtunilor extreme, și cărora nu li s-au asigurat condiții minime. Reacțiile directorului CFR au fost criticate și de premierul Florin Cîțu. 

„Un om care a muncit toată noaptea să deblocheze o situaţie ca nişte trenuri să meargă pentru ca oamenii să nu mai stea în câmp în garnituri, putem să-l judecăm pentru o replică nefericită, dar hai să judecăm oamenii, şi de asta spun, îl evaluăm la şase luni, la un an, hai să judecăm oamenii după ceea ce fac şi mai puţin după ceea ce spun. Că de 30 de ani am judecat oamenii pentru ceea ce spun şi avem o cale ferată unde se strică locomotivele una după alta. (...) După trei luni de zile, un manager are în continuare toată credibilitatea (...) pentru că o vorbă neinspirată nu ţine loc nici de garanţie, nici de argument. Eu cred că acest om va putea să facă o schimbare”, a declarat Dan Barna, joi seară, la un post TV. 

Poziția exprimată de vicepremierul Dan Barna vine după ce trenul cu sute de persoane, printre care și zeci de copii, nu ajunsese încă la destinație nici după peste 24 de ore de la plecare. După ce a rămas blocat în câmp timp de peste 9 ore, miercuri spre joi, trenul acumulase deja, joi seară, 13 ore de întârziere după un nou incident în drumul către Timișoara, după plecarea din București, după ce două locomotive s-au defectat. 

Trenul Mangalia – Arad, în care se aflau numeroși copii reveniți din tabără la mare, a plecat miercuri, la ora 19.10 din Mangalia. În drum spre București, garnitura a stat pe câmp, peste 9 ore, cu sute de pasageri, din care mulți copii, la mai puțin de 1,5 kilometru de Fundulea. Pentru că CFR Călători nu le-a acordat absolut niciun sprijin, oamenii au sunat la 112 pentru a solicita ajutor medical sau apă.  

Trenul cu copii plecat din Mangalia de miercuri a ajuns la 13 ore de întârziere, după 2 locomotive defecte - MOTIVUL invocat de CFR Călători

Dan Barna a insistat că nu "datorită domnului Vizante” s-a stricat o locomotivă sau au fost furtuni și i-a luat apărarea spunând că nu trebuie evaluat după o declaraţie, ci atunci când se va face un bilanţ al realizărilor sale, adică după cel puţin jumătate de an.

"Nu e scuzabil, este o situaţie însă explicată de o furtună şi de o situaţie meteorologică atipică, neobişnuită. (...) A fost un context nefericit. Nu e prima oară când stau trenuri pe linie datorită accidentelor”, a declarat Dan Barna.

Vicepremierul a mai spus despre declarațiile făcute de șeful CFR la un post TV că ar fi fost folosite în presă fără acordul lui”.

„Dialogul acela a fost cu un jurnalist care nu i-a spus că este într-un interviu. A fost un interviu înregistrat fără acordul lui, care a fost apoi folosit în presă. Nu e nimic de apărat, doar vă spun realitatea”, a menționat Barna.

Afirmațiile vicepremierului Dan Barna vin la câteva ore după ce Ovidiu Vizante a făcut mai multe declarații nepotrivite legate de intervenția în cazul trenului rămas în câmp și ajutorul acordat călătorilor.

„De ce mă întrebaţi pe mine? Noi am pus la dispoziţia CFR-ului această locomotivă. Dacă a fost un pom căzut pe linie, locomotiva nu poate, din păcate, sări peste linie (...) Încercaţi, totuşi, să vorbiţi cu responsabilii, cei care se ocupă de circulaţie. (...) Cred că e impropriu să spuneţi că au stat abandonaţi (...), încercaţi să găsiţi transbordare pentru 1.000 de călători la 1 noaptea”, a declarat, joi, Vizante, la un post TV. Când a fost întrebat dacă cei din tren au primit cel puţin apă, directorul CFR a declarat că „vor primi când ajung la Bucureşti”. 

Ulterior, șeful CFR s-a scuzat pentru declarațiile sale: „A fost un moment de lipsă de concentrare pe fondul oboselii acumulate după o noapte petrecută la serviciu, sub nicio formă nu vreau să se înţeleagă că aş fi indiferent la disconfortul pasagerilor”.

Citește și Directorul CFR Călători, o nouă reacție după ce sute de călătorii au rămas blocați în trenuri, pe câmp, ore în șir

Reacția directorului CFR a fost criticată și de premierul Florin Cîțu.

„Dacă directorul CFR ar fi lucrat la Guvern, acum era acasă”, a scris Florin Cîţu, joi, pe Facebook.

Citește și Florin Cițu, despre trenul cu copii care a stat 9 ore pe câmp: Să răspundă Ministerul Transporturilor și CFR