MENIU

Dan Barna a bătut palma cu Ludovic Orban, cu o condiție

Liderul USR Dan Barna și premierul desemnat Ludovic Orban au semnat, luni, in Parlament, acordul politic pentru instalarea guvernului. Barna a declarat că va sprijini noul Executiv, însă votul USR va depinde de audierile viitorilor miniștri în comisiile de specialitate.

La ultima discuție pentru sprijinirea guvernului PNL, de luni, USR a revenit asupra acordului transmis săptămâna trecută.

USR a eliminat din varianta negociata initial punctul referitor la desfiintarea pensiilor speciale si a introdus in schimb o altă conditie.

„Asezarea pe principiul contributivitatii a intregului sistem de pensii platite de stat, in acord cu deciziile CCR referitoare la pensiile militarilor si magistratilor si conform proiectelor depuse anterior de cele doua partide, pentru a asigura un tratament echitabil pentru toti”.

Dan Barna avertizează că votul USR va fi în funcție de cum se vor descurca la audieri viitorii miniștri propuși în Cabinetul Ludovic Orban.

„Premierul desemnat este optimist. Pentru noi este o prioritate să scăpăm cât mai repede de Guvernuș Dăncilă. (...) Dincolo de CV, calitatea prestației din comisie e una definitorie pentru acordarea votului de incredere”, a explicat Barna votul pe care-l va da USR în plenul reunit de săptămâna viitoare. 

„În cazul in care un ministru primeste aviz negativ, atunci cutuma este ca premierul desemnat sa-l schimbe dar depinde de circumstante. Practica generală până acum înspre direcția aceasta, dacă a fost un vot negativ ministrul trebuie inlocuit, dar nu este obligatie legala, e decizia premierului daca isi asuma, votul e consultativ”, a mai adăugat Barna.

Ce va face USR în cazul respingerii unui ministru propus?

Dan Barna a mai explicat că „o să vedem care sunt motivele, daca e un ministru care dovedeste totala incompetenta, evident ca nu il putem sustine in abstract. Daca e vorba doar de forta PSD ca in unele comisii au majoritate larga, acolo pot fi nuante importante”.

USR nu a uitat de alegerile anticipate. Barna a reamintit  nu s-a renunțat la alegerile anticipate.

„După alegeri (prezidențiale - n.r.), anticipatele vor reveni pe masă”, a precizat Barna.

Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat luni că, pentru trecerea guvernului în Parlament, PNL se bazează în acest moment pe cel puțin 234 de voturi.

Este vorba de un număr-limită de voturi: 225 de voturi din partea partidelor și minorităților naționale care sprijină guvernul, plus voturi promise de cel putin 9 parlamentari, pe lângă cele care vor veni după discuții cu încă 20 de parlamentari.