Cuvântul greşit auzit de CEAUŞESCU care a schimbat soarta căsătoriilor a mii de tineri din Timişoara
Un cuvânt greşit, auzit de Nicolae Ceauşescu în timpul unei vizite oficiale la Timişoara, a dat peste cap toate planurile administraţiei de la acea vreme.
Înainte de 1989, casatoriile din Timisoara aveau loc la Casa Tineretului. Locul era potrivit pentru acele vremuri, pentru ca era spatiu suficient, iar in zona se aflau doua restaurante faimoase unde insurateii puteau sarbatori alaturi de invitati marele eveniment din viata lor, scrie opiniatimisoarei.ro.
La un moment dat, un alt spatiu, mai frumos, a fost amenajat pentru gazduirea ceremoniilor, dar un cuvant gresit, auzit de Ceausescu, a dat peste cap toate planurile administratiei din acea vreme. Numarul casatoriilor oficiate, anual, la Casa Tineretului din Timisoara, inainte de 1989 era mult mai mare comparativ cu cel de acum.
In anii ’80, se inregistra o medie de 3.000 de ceremonii pe an, fata de 2.186 de casatorii oficiate in 2013, sau 1.345 de ceremonii in prima jumatate a anului 2014.
La un moment dat, autoritatile au vrut sa amenajeze un spatiu mai frumos pentru oficierea casatoriilor, iar locul ales a fost tocmai actuala Casa a Casatoriilor, de pe bulevardul Eminescu. Spatiul a fost reamenajat in timp record.
Chiar cand aveau sa fie oficiate primele ceremonii in frumosul spatiu din centrul Timisoarei, lucrurile au luat o intorsatura neasteptata. O intamplare, ajuns in randul legendelor urbane ale Timisoarei, avea sa duca la desfiintarea Casei Casatoriilor peste noapte.
Se spune ca, in timpul unei vizite “de lucru”, coloana oficiala care-l insotea pe Nicolae Ceausescu a ajuns in centrul orasului, trecand pe langa santierul cladirii Modex, care era aproape gata, la ultimele finisaje. Vazand imobilul de dimensiuni mari si situat ultracentral, Ceausescu a intrebat ce se construieste acolo, iar prim-secretarul de la acea vreme i-a raspuns, din greseala "Casa Casatoriilor" in loc de "Casa de Mode”.
Auzind una ca asta, Ceausescu a luat foc, certandu-i cumplit pe mai marii de partid din Timis pentru ideea de a aloca atat de mult spatiu pentru o Casa a Casatoriilor, idee cam prea capitalista, dupa parerea dictatorului.
Imediat acesta a dispus desfiintarea “Casei Casatoriilor” si alocarea spatiului pentru o activitate mai demna de socialism. Pentru ca nimeni nu a avut curajul sa-i spuna ca era vorba, de fapt, despre o Casa de Moda – de teama sa nu starneasca si mai rau furia “conducatorului iubit” – solutia aleasa de autoritatile locale a fost de tot hazul: s-au conformat poruncii dictatorului si au desfiintat Casa Casatoriilor de pe bd. Eminescu – fostul Lenin de la aceea vreme – si au raportat misiune indeplinita.