MENIU

Cutremur de 5,4 pe scara Richter în Vrancea. Autoritățile sunt în alertă. Seismul s-a simțit și în Capitală

Cutremur de 5,5 în Vrancea

În data de 16 Septembrie 2024, la ora 17:40:18, ora locală a României, zona seismică Vrancea-Buzău a fost zguduită de un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5.5 pe scara Richter, care a fost ulterior revizuit la 5,2, după care seismologii au revenit cu o nouă revizuire, la 5,4 pe scara Richter.

Epicentrul seismului a fost localizat la o adâncime de 140. km, ceea ce sugerează că evenimentul a avut loc în straturile profunde ale crustei terestre. Ulterior, seismologii au revizuit adâncimea producerii seismului mult mai la suprafață, și anume la 126.8 km.

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a generat replici resimțite în mai multe orașe din apropiere. Iată distanțele aproximative față de epicentru:

  • 52 km SE de Sfântu Gheorghe
  • 54 km E de Brașov
  • 62 km NV de Buzău
  • 70 km V de Focșani
  • 72 km N de Ploiești
  • 97 km NE de Târgoviște

Aceste informații evidențiază faptul că seismul a avut o arie de influență semnificativă, având potențialul de a afecta o populație considerabilă.

Conform surselor, cutremurul a fost simțit și în Capitală.

Nu există deocamdată raportări oficiale privind pagubele materiale sau victimele umane, însă cutremurele din zona Vrancea sunt cunoscute pentru intensitatea lor și pentru riscurile asociate. Autoritățile și organizațiile locale sunt pregătite să intervină în cazul în care va fi necesar, iar cetățenii sunt sfătuiți să rămână calmi și să se informeze despre măsurile de siguranță în caz de seism.

Avertisment de la ISU

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis un avertisment prin care  informează cu privire la producerea cutremurului și oferă sfaturi pentru acțiunile de întreprins într-o astfel de situație:

Conform ISU, până în prezent nu au fost înregistrate apeluri la numărul de urgență 112.

Prefectul județului Galați cere ministrului de Interne avizul pentru declararea stării de alertă în urma inundațiilor devastatoare