MENIU

Cutremur de 4,1 grade, vineri dimineața, în România

Un cutremur de suprafață s-a produs, vineri dimineață, în România.

Un seism de 4,1 grade s-a produs, vineri, la ora 1:47, în zona seismică Vrancea, județul Vrancea.

Potrivit INFP, cutremurul s-a produs la o adâncime de 88 km, în apropierea următoarelor oraşe: 83km E de Brasov, 94km S de Bacau, 101km NE de Ploiesti, 112km V de Galati, 115km NV de Braila, 151km N de Bucuresti, 172km NE de Pitesti, 174km SV de Iasi, 196km E de Sibiu, 216km N de Ruse.

Cel mai puternic cutremur din 2022

Cel mai mare cutremur din 2022 a avut o magnitudine de 5,2 grade pe scara Richter (după corecția făcută de INFP) și s-a produs luni, 3 noiembrie. S-a resimțit în mai multe orașe din România, dar și în Bulgaria și Ucraina.

Prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului, a prezis că un cutremur de peste 7 grade pe Richter, asemănător celui din martie 1977, va avea loc în jurul anului 2040.

„Va fi un cutremur în jurul anului 2040, cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri”, a declarat prof. dr. Gheorghe Mărmureanu,

De ce sunt atâtea cutremure în zona Vrancea?

Explicațiile mobee.infp (proiect susținut de Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice prin intermediul UEFISCDI, coordonat de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pamântului):

”În zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină. Coliziunea dintre cele trei plăci tectonice a provocat desprinderea unui bloc litosferic care în prezent este scufundat în manta. Blocul provine dintr‑o veche placă tectonică suficient de rece şi rigidă comparativ cu mantaua înconjurătoare, ceea ce face posibilă generarea cutremurelor la adâncimi din manta unde, în mod normal, condiţiile de temperatură şi ductilitate ar face imposibil acest lucru. Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, existând și influențe ale plăcilor tectonice majore (în speţă, cea Euro‑Asiatică, cea Africană și, într‑o manieră indirectă, cea Indo‑Australiană), se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene, în special intermediare (între 60 și 180 de km)”.